6+1 типа потребители в интернет, най-амбициозните живеят в него, половината са във Фейсбук

6+1 типа потребители в интернет, най-амбициозните живеят в него, половината са във Фейсбук

Регион: България Категория: Технологии Публикувано: Прегледи: 1953
6+1 типа потребители в интернет, най-амбициозните живеят в него, половината са във Фейсбук

От 2% българи в интернет през 1998 г., 13 години по-късно 52% (3,5 млн., от тях над половината са във Фейсбук) са с достъп до WWW. Средният профил: 34-годишен, градски жител с доходи до 1 000 лева. 60% от новините се научават от интернет. 6+ 1 типа хора ползват интернет, научаваме от публикация във в. "24 часа".

Най-нехомогенната група са ТЪРСЕЩИТЕ. Това са хора от средната възраст с ограничени финансови и социални възможности. "Мрежата" за тях е средство за прекарване на свободното време. Стоят в нея почти 20 часа седмично. Дълго сърфират, но са едва 8% от активните потребители. 70% от ИНЕРТНИТЕ четат новинарски сайтове. 1/5 от българите са от този тип. Хора от всички възрасти, но предимно над средната. Със средни и ниски доходи. В мрежата са 10,5 часа седмично. УСПЯВАЩИТЕ са малцинство, защото са едва 13% от населението. Те са над 15 г. Хора над средна възраст и на високи постове. В мрежата са 13,7 часа седмично. НОВИТЕ КОНСЕРВАТОРИ са на средна възраст, със средни доходи и рядко предприемат рискове. Долу-горе пак 20% от българите са в тази група. ½ от тези хора ползват интернет. 13 часа седмично са негови потребители. АМБИЦИОЗНИТЕ са ¼ от българите и 74% от тях ползват световната информационна мрежа. Търсят новото, включително и информация. Най-активни в качването и споделянето й. По-млади хора със сравнително висок доход е техният профил. Имат собсвена позиция и гонят успеха. Склонни са да плащат повече за по-високо качество. Сърфират 15 часа седмично. За сравнение с всички тези групи: всеки пети българин от 26-45 години е безразличен към виртуалното пространство. ЗАТВОРЕНИТЕ са трудно приемащите промените. Средна възраст, ниски доходи, пасивни. Не поемат рискове. Едва 8% от тях са в интернет. Интересуват ги цените на продуктите. НЕПОТРЕБИТЕЛИ са средно над 55%. Но всеки десети е с висше образование или е на възраст от 26 до 45 години. Търсят евтинийката сред предлаганите стоки.

И още цифри: в интернет са 95% от студентите и учениците; 2/3 от работещите; 49% (?) от безработните; всеки четвърти от жителите на малките градове и близо 2/3-ти от живеещите в столицата и областните гладове. Най-посещаваните сайтове са фирмените, следвани от новинарските, форумните, блоговете, фейсбук и т.н.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right