"НЕблаги" думи навръх Благовец

"НЕблаги" думи навръх Благовец

Регион: България Категория: Личен коментар Публикувано: Прегледи: 1714
"НЕблаги" думи навръх Благовец

Личен коментар по нелични въпроси

Преди години имах повод да напиша: "Кратка като саблен удар е разликата между обичта и омразата. Днес любим. Утре мразим. В единия случай сме имали нужда да се докажем пред родината или севдата, изричайки паролата, включваща и глагола "обичам", а в другия - да послугуваме на егото си, защото времето е подпалило пожара на колебанието и в него са изгорели безвъзвратно илюзиите ни, че чувствата са вечни. "Даваме ли достатъчно, за да получим, каквото искаме? Обичаме ли колкото трябва, за да заслужим омразата?" Въпросите са вечни, а отговорите витаят като пчели наоколо, но не ги забелязваме. И трудно откриваме най-важния съвет: винаги да казваме по адрес на враговете си най-хубавите думи, които знаем за тях.

Тези дни емоционалният ми мир бе пробит от два противоположни случая: срещнах любима учителка на достойна възраст, която е вече трудно подвижна, а в тийнейджърския ми период ни биеше на баскетбол, макар ние да бяхме "юноши бледи", а тя гонеше 50-те. Ирония на съдбата или незаслужено наказание от Фортуна? Кой е казал, че тя винаги е справедлива към всеки от нас?

Вчера, току преди Благовец, на улицата се здрависах с добър познат, оказа се, проговорил след 12-годишно мълчание. Повече от десетилетие този човек шептеше по някаква здравословна или психологическа причина, но във всеки момент казваше добри думи. Дори и когато едва ги разбираш, усещаш, че излъчват топлина. Господ ли се е смилил над него или той - над себе си? Въпросът е риторичен, защото в такива случаи отговори няма. Има само надежда, че животът продължава и зависи от мислите, действията и постъпките ни.

Разбира се, питанията се увеличават и се трупат като лавина: защо рекорден магнитуд разтърси Япония, нали е Страна на изтряващото слънце, в която летят жерави?

Как хора, които довчера са били съидейници, съратници и любовници, днес строят барикади, говорят скверно помежду си и са готови да се хвърлят един друг на уличните псета, за да свършат работата на думите?

Толкова ли дълго живеем, за да заделяме достатъчно време за междуличностна и колективна омраза?

Наистина ли е невъзможно да сваляме картите на масата и да си решаваме проблемите като в домашен белот, за да стане ясно у кого са козовете?

Действително ли сме престаряла като ген нация, както твърдят някои историци, изпаднала в деменция, щом не може да си избира читави водачи и да ги следва по пътя към извора на мъдростта?

Защо, щом живеем в райски условия, все едно сме в подстъпите на ада, където от векове поклаждаме огъня с откраднати от съседа съчки, за да не загасва под казана, около който кръжат дяволите и ни чакат, за да ни попят един по един в него?

Кои са блажените - вярващите ли, както казва Библията, или неверниците, които най-често са "безпринципно мнозинство", обединено около пагубна идея, съшита с бели конци, но разпростряна като черга над нашето лицемерно тшеславие?

Днес е Благовец. Преди повече от две хиляди години Господ изпратил архангел Гаврил в малкото юдейско градче Назарет, за да предаде на Дева Мария благата вест, че е отредена да стане майка на Исус Христос - спасителя на човечеството. 20 века по-късно целият 25 март е изпълнен с много чудесии и вълшебства. Ако денят е слънчев, значи цялата година ще е спорна и здрава. Но дори през цялото време да вали дъжд, трябва да се говорят благи неща. Да си дойдем на думата! Хорската ни суета се следи с голямо любопитство от самодивите, вилите, русалките, юдите, змейовете и змеиците. Иманярите не стоят със скръстени ръце и, щом се заздрачи, тръгват по полето и напрегнато се взират да видят къде ще лумне син огън от земята, за да намерят закопано имане. Народът ни вярва: "Ако дърво се посади в този ден, плодовете му обезателно, ще бъдат сладки." Навръх Благовец, да посеем поне една добра дума по адрес на всички, които обичаме, а между другото, и на останалите, които не са ни на сърце, но към които не сме безразлични.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right