Защо няма всеки месец Ден на театъра, за да живне политическият живот в Силистра?

Защо няма всеки месец Ден на театъра, за да живне политическият живот в Силистра?

Регион: Силистра Категория: Личен коментар Публикувано: Прегледи: 1715
Защо няма всеки месец Ден на театъра, за да живне политическият живот в Силистра?

Личен коментар по нелични въпроси

Една политическа интрига броди цяла седмица из Силистра. Даже не се е маскирала като призрак, за да не остане незабелязана. Напротив, влязла е в дневния ред на партиите, някои от които са се впили в душата й, за да я изцедят докрай и да се заредят с енергия от нея. Впрочем, интригата се роди в края на мръсните дни някъде около Йордановден, долу-горе около Заговезни живна и се изправи, за да бъде във форма току пред деня на театъра. Важна дата в политическия живот на Силистра. Пак тогава преди 3 години сегашното мнозинство в Общинския съвет видя сметката на тогавашното и взе главата на председателя му Георги Балушев. В оня момент опитът на предишните отстъпи място на ентусиазма на новите. И така не съвсем тихо, но относително мирно, си вървя животът в Силистра 3 пъти по 365 дни. Със задкулисни игри в местната власт и с добри театрални изпълнения на авансцената. Междувременно световната криза ни сграбчи за гърлото и забравихме за миналото, за да издаяним в настоящето. С надеждата, че ще е прав министър Дянков, което и да е вярно за казаното от него относно края й във времето и пространството.

И така: да бъде ли Александър Сабанов председател на Общински съвет - Силистра, или да отстъпи на друг, по всяка вероятност отново от ГЕРБ -това е въпросът. Поставя го, който трябва, а именно - партията - майка. Да, ама гласовете не стигат. Логично е да бъдат потърсени. На принципа - "един по една", или чрез политически договорки. И двата подхода са правилни, каквото и да означава това. От опит обаче знаем, че колкото в политиката няма нищо лично, толкова повече личностите си гонят интереса в нея. А, той, както е известно, си клати феса. Впрочем, казват, тези с феса винаги знаят какво искат и как да го постигнат. Онези с кепетата като че ли буксуват в невъзможността да формулират щението си. Защото пет месеца преди изборите "мнозинство" става мръсна дума, "малцинство" е гордост, а "управляващ" е нещо нежелателно, защото носи негативи. А и нали сме село без кучета...Що ти е отговорността, след като не ти стиска да управляваш процесите в град с достатъчно разпасани песове? Наесен електоратът ще се разписка и ще започне да отстрелва пилците, тръгнали да се броят в избирателните урни.

Ще поискат ли наистина от ГЕРБ главата на досегашния свой представител начело на местната законодателна власт, и ще успеят ли да я вземат? Ще си направят ли пас от БСП, защото ролята на малцинство им харесва, а и може да доведе дивиденти в бъдеще време, защото така е по-принципно? Какво правят от ДПС, отново ли крепят мнозинството, съставено от когото и да е, или си имат друга собствена игра? Социалдемократите накъде са този път, след като играха буфер в целия мандат, но не и в изпълнителната власт? Все така ли "Атака" ще определя вектора на успеха в една или друга посока на политическото статукво? В играта има и независими, и по-малко зависими съветници, които обаче отдавна не са в миманса, защото всеки глас е ценен, друг е въпросът дали е ценен. Денят на театъра наближава. Време е да се свалят маските и да започне балът, за да стане ясно кой умее стъпките две напред-една назад, па дьо дьо и т.н. Народните танцови стъпки и движения са най-често подражания или стилизация на движения, които народът е имал случай да наблюдава в природата и в материалната среда, която го заобикаля. Това са често пъти характерни стъпки, скокове или положения на разни животни, както се вижда от самите имена на някои народни танци или танцови движения: Мечкарско хоро, Заешка игра, Конска, Мацино хоро, Рипна меца на полица, Кацнал бръмбар на трънка и пр. Да, но в занаятчийските танци има имитация и на движения, които определят имената на хората: "Касапско Дюлгерско Грънчарско хоро", "Как се сади пипера", "Дядо оре на нива", "Копаница", "Изтърси калци". Драги слушатели, часът за танци завърши. Продължаваме с музика за душата.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right