Посещение на ученици от Езикова гимназия "Пейо Яворов" във Фрайбург, Германия и Страсбург, Франция

Посещение на ученици от Езикова гимназия "Пейо Яворов" във Фрайбург, Германия и Страсбург, Франция

Регион: Силистра Категория: Образование Публикувано: Прегледи: 900

Ученици от Езикова гимназия "Пейо Яворов", изучаващи френски език, се завърнаха от гр. Фрайбург, Германия. Те бяха гости на училище "Венцингер", град Фрайбург, което е стратегически партньор по проекта "Да споделяме нашите ценности чрез усилието" по програма "Еразъм + ". Общуването с учениците от училищата - партньори в Марсилия (Франция), Фрайбург (Германия), Палермо (Италия), Пафос (Кипър), както и с кореспондентите, предостави условия за потапяне в плуралингвистична среда. Това позволи и интензивна работа над френския език, който е и работният език в проекта.

Гимназистите бяха настанени в семейства на немски ученици от същото училище, което придаде атмосфера на близост и позволи непосредствени приятелски връзки. Младите европейци имаха възможност да вкусят и усетят високата градска култура, да се радват на гостоприемно отношение в семействата, но най-вече да се потопят истински и спонтанно в германския бит,традиции и кухня.

Дейностите по мобилност в Германия бяха насочени към обучение по активно гражданство на европейско ниво. Затова визитата включваше и посещение на Европейския парламент в Страсбург, Франция. Там европейските юноши участваха в пистова игра и имаха чудесната възможност да посетят "Дома на Европа".

По време на визитата се проведоха най-разнообразни мероприятия, съобразени с дейностите, предвидени в проекта. Най-значимите са: Изграждане на Европейския парламент симулация с участието на децата и директора на училището на тема: "Олимпийски отбор на Европа? За и против" . Учениците научават в съкратена форма функционирането на европейските институции; Вечер на културите, на която всяка делегация участва в програмата с представяне на страната си. И двете изпълнения на Биляна Николаева предизвикаха в залата нестихващи овации и аплодисменти.

Нашите ученици участваха в спортна инициатива в комплексни групови игри. Младите европейци опознаваха трудовия пазар на Германия с посещението си на Центъра за професионално обучение във Фрайбург.

Всички делегации бяха официално посрещнати и приветствани лично от г-н Тома, кмета на гр. Фрайбург в старинната, заседателна зала на градския съвет.

Младите европейци имаха възможност да учат чрез преживяване. Можем да откроим три силни емоционални момента. Екипът ни имаше възможността да усети на пластове социалното ускоряване, преди всичко в технологиите, транспорта, комуникациите и образованието - непрекъснатото движение на стоки, продукти и услуги - в това число образователни. Второто усещане бе за социалната промяна - светът, в който живеем днес, е същият, който е утре, но е и моментално друг. И третото усещане е ускорението в личния ни живот - усещането, че времето и това, прекарано във Фрайбург, постоянно не ни стига.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right