Кой на какво залага? Китка предизборни кампании.

Кой на какво залага? Китка предизборни кампании.

Регион: Силистра Категория: Политика Публикувано: Прегледи: 387
Кой на какво залага? Китка предизборни кампании.

ГЕРБ забрани чалгата

Макар кампанията да не е стартирала официално, навсякъде във въздуха мирише на избори. Неколцина нетърпеливи кандидати дори вече блеснаха на билбордове. Макар това да е незаконно, те са готови да си платят глобата само и само да напомнят на избирателя за себе си отсега.

До старта на кампанията - 23 септември, има цели два месеца. Щабове и пиари обаче вече трескаво обмислят стратегии и хитрини, с които да влязат в съзнанието на електората и той да пусне заветната бюлетина за клиента им на вота на 23 октомври. Коя партия какво предвижда за предизборната си кампания? И доколко е готова да разкрие стратегията си отсега, провери "24 часа". Без чалга - това е табуто за предизборната кампания на ГЕРБ. Всъщност партията на Бойко Борисов и досега не е долюбвала поп-фолка в изявите си, но от централата отново напомнят на структурите си да не се надяват на такива веселби и в тази кампания.По един концерт на община ще направи ГЕРБ, и то само за представяне на кандидатите си.

Административният секретар на партията Цветомир Паунов обясни, че от централата са пуснали писмо до хората си по места, за да ги питат кои са предпочитаните изпълнители. Засега класацията на най-желаните се води от Васил Найденов и Графа.

Естествено в кампанията на управляващите ще се включи и Веселин Маринов, който е личен приятел на вицепремиера Цветан Цветанов и също е много обичан в ГЕРБ. На концертите в по-големите градове се очакват изпълненията на фолклорния ансамбъл "Българе". Кампанията на управляващата партия ще тръгне от Варна в два лъча и ще се закрие в София.

Тя ще е под мотото "Аз съм за...", като изречението ще се дописва във всяка община в зависимост от проблемите на региона и ангажиментите на ГЕРБ за него.

В щаба на управляващите са решили плакатите да са семпли, както и досега, и не от най-големите. Те ще са два вида - един за президентския вот и един за местния. На тях ще има само снимки на кандидатите, при това не в цял ръст, а до кръста. До тях ще бъде изписано ГЕРБ, логото и номерът в бюлетината. Все още не е решено дали всички кандидати за общински съветници ще бъдат удостоени със снимки около кмета, или ще има отделен плакат за тях. Нашият стил е кампанията да е пестелива, без излишни харчове, обясни Паунов. Затова и няма да има много реклами и билбордове на ГЕРБ, няма да има натрапчивост, а само най-необходимото. Ще наблегнем не на рекламата, а на срещите с хората, на които да се говори за проблемите на общините. От ГЕРБ ще засилят и разясняването на това, което са свършили за 2 г. във властта.

Специални акции няма да има, освен ако по места хората не си измислят, допълни Паунов. Да се неглижират компроматите, но където се налага, да има острота спрямо противника, са част от инструкциите, дадени от централата за кампанията.

Доган ще е живият билборд на ДПС

За поредна кампания ДПС ще заложи на най-силния си предизборен коз - лидера Ахмед Доган. Вероятно той отново ще се натовари на автобус с целия си екип и ще обиколи страната за лични срещи с максимален брой активисти и симпатизанти. "Местни избори са и това прави контакта очи в очи с хората още по-наложителен", обясниха от пресцентъра на движението. Сокола вече бе на посещение в някои от силните за ДПС региони с цел стягане на редиците. Тепърва хората му ще обмислят дали и какви развлекателни похвати ще използват за кампанията си. Отсега обаче се очаква компания в обиколките на Доган да прави фолкдивата и негова любимка Есил Дюран.

Верен на билборда остава лидерът на РЗС Яне Янев. От няколко дни по ключовите пътни артерии и магистралите кандидатът на партията за президент Атанас Семов "уволнява" премиера Бойко Борисов през няколко километра. Това е продължение на първоначално анонимно стартиралата в интернет кампания, с която сайт и билбордове призоваваха за свалянето на кабинета. Впоследствие се оказа, че именно РЗС стои зад инициативата, а Янев се закани партията да включи в нея над 100 билборда. Така бе и на миналите избори, когато образът лично на Янев призоваваше шофьорите да спрат корупцията.

СДС боядисва всички фонтани в синьо

Всички фонтани в страната ще посинеят със старта на предизборната кампания. Това е една от идеите на СДС да напомнят за себе си преди вота. В момента синият щаб уточнява бройката на шадраваните във всички населени места. "Много са", лаконичен бе шефът му Борис Марков. Той уточни, че за цветната изява СДС ще поиска надлежно разрешение от всички общини. Ще се използват бои, които лесно може да бъдат измити след края на кампанията. "Забравяме билбордовете и плакатите. Хората отдавна не гласуват за красиви снимки и сухи тв обръщения тип "Вервайте ми", категоричен бе Марков. Вместо това сините ще агитират, че могат да променят нещата - стига гражданите да им го позволят с гласа си.

"Аз мога да променя България. От теб зависи", ще бъде вероятно посланието на кандидата за президент Румен Христов.

100 дни синя заря над София е другата изненада, която подготвя щабът на Христов. Залповете ще гърмят около 23 ч от телевизионната кула до Копитото на Витоша и ще се виждат от целия град. "Така ще напомним на хората, че има искрица надежда и тя е в синьо", обясни Марков. Вече са направени тестове и резултатът бил изключително зрелищен.

За по-традиционната част от кампанията щабът ще покани добре познатите изпълнители, верни на дясната идея - Милена, Васко Кръпката, Кирил Маричков, Графа, Богдана Карадочева, Стефан Димитров, Стоян Михалев. Отсега сините се заричат да харчат малко пари в кампанията. "Не разполагаме с ресурса на ГЕРБ и БСП. И за гласове не наддаваме", заяви Марков. И обещава щабът всяка седмица да прави публичен отчет на похарченото. Върху София ще съсредоточи усилията си пък другият партньор в Синята коалиция - ДСБ. "Така е логично да бъде, тъй като на първичния вот в столицата победи нашият кандидат за кмет, тоест отговорността тук е основно наша", обясни шефът на тъмносиния щаб Веселин Методиев. Той и екипът му тепърва ще избистрят как претендентът за градоначалник Прошко Прошков ще агитира столичани да го подкрепят. Но отсега е категоричен, че ДСБ ще държи на основното си послание от предварителните и вътрешните избори - че предлагат кмет от ново поколение.

Двата щаба ще мислят и обща стратегия. Задължително място в нея ще имат химните от зората на демокрацията, като "Вдигни очи" например. Не е изключено обаче да се създаде и ново парче специално за кампанията. На миналите избори Графа пя за СДС и подари на партията песента си "Честно в очи", която се превърна в своеобразен химн на седесарите. Запознати с плановете на двата щаба издадоха, че и сега се водят разговори с популярни звезди да напишат парче специално за сините претенденти.

"Атака" пуска телевизия, кметът й оцветява София

Добър и лош образ ще редува в клиповете си кандидатът за президент на "Атака" Волен Сидеров по време на кампанията. Филмчетата още не са готови, но идеята е посланието на едното да е изцяло положително, а другото да акцентира на мрачните явления в държавата, срещу които бойният президент Сидеров е готов да се изправи. Гвоздеят в предизборната програма на "Атака" обаче ще е едноименната телевизия, чийто старт е предвиден за септември. Тя и партийният вестник ще са основните агитационни оръжия на Сидеров преди вота. "Атака" ще използва традиционните шапки, значки, фланелки и брошури, но умерено.

За сметка на това националистите ще се бръкнат за билбордове. На тях ще бъде предизборният плакат на Сидеров, който вече е готов и е лично негово дело. Пълна предизборна мобилизация ще настане и във всичките 185 партийни клуба, към които партията напоследък насочи основния си ресурс от държавната субсидия. Очаква се активът да "върне жеста" като работи неуморно за кандидатите на националистите по места. Множество рекламни пана, но с образа на кандидат-кмета от "Атака" Николай Пехливанов вече се появиха по столичните улици. Дотук те са 10, с напредването на кампанията ще бъдат наети още толкова. Билбордовете са решени в черно-бяло, защото "София отдавна изгуби блясъка си. Смятам да й го върна", обяснява идеята Пехливанов. Неговата идея е да "връща" изгубеното от софиянци - тротоари, градинки, паркинги, както "Атака" връща България на българите според основното партийно послание.

"Нищо чудно с напредването на кампанията да оцветим билбордовете", шегува се Пехливанов. Засега той планира активна кампания в интернет, но не и шумни тържества с шоузвезди. Като строителен предприемач е убеден, че купонът трябва да е след успешния финал на всяко начинание. "Затова звездите ще ги каним, след като спечелим изборите. Не преди това", категоричен е той. Една от идеите му е да отчита пред гражданите всяка своя инициатива чрез клипчета в интернет - в социалните мрежи и ЮТюб.

БСП залага на интернет, кампанията с обща визия

Hямаме пари да направим такава предизборна кампания, каквато заслужават кандидатите ни за кметове и за президент, признават от централата на БСП. Ще заложим на нестандартните идеи и на интернет, казва и членът на ИБ и отговорник за рекламата и медиите Антон Кутев. За интернет отговорността щяла да е на младежкото обединение в БСП. Младежите и сега имат яко присъствие във форумите и във фейсбук, но по време на кампанията организирано ще се активизират.

Посланията на кандидатите ще се чуят основно в БНТ, тъй като там цените са най-приемливи, защото ги определя правителството, а не пазарът. Държавната телевизия отразява претендентите равнопоставено и с предизборни хроники, както я задължава законът за радиото и телевизията. В частните телевизии ще пускаме само имиджова реклама, и то в дните преди вота.

Билбордове няма да имаме, категоричен е Кутев. Ще разчитат и на вестниците, но по-малко, тъй като някои от тях имат други правила за отразяване на предизборните изяви. На разположение е и партийният орган "Дума", но той е четен от твърдия електорат, а за да стигнат посланията до по-широк кръг от симпатизанти, трябва да се цели друга аудитория. Заради липса на пари тази година червените не предвиждат и турне с изпълнители. БСП ще направи големия удар с Миро, когото успя да ангажира да пее на Бузлуджа за младежката среща в навечерието на националния събор на партията. Очаква се кампанията да бъде подкрепена от традиционно верните й изпълнители.

Всеки кандидат-кмет е свободен да се договаря за програмата, но има и задължителни елементи, които трябва да съгласува с "Позитано" 2 - ще имат общи плакати, а отдел "Дизайн" ще им направи еднакви сайтове в интернет, за да може кампанията да е с обща визия. Не е изключено да ползваме външни рекламни агенции, но ще разчитаме основно на собствени сили, защото ще излезе по-евтино, признават още от БСП. В централата има аналитичен отдел, който ще засили дейността си в предизборния период. Освен политическите послания, които произведе, на конгреса на БСП се разбра и нещо друго, че БСП няма финансов ресурс за изборите. "Издаде" го кандидатът за кмет на червените за София Георги Кадиев. Според неговата информация в бюджета на партията са заложени само 400 000 лв. за вота. Като го разделил по области, на всяка се падало по 15 000. Затова да се мобилизираме, защото или ще сме заедно, или ще увиснем заедно на въжето, призова Кадиев делегатите на форума.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
FOODMARK Delivery Sticky