Ученици от ПМГ "Св.Кл.Охридски" посетиха Немското посолство и Немското училище в София

Ученици от ПМГ "Св.Кл.Охридски" посетиха Немското посолство и Немското училище в София

Регион: Силистра Категория: Образование Публикувано: Прегледи: 734
Ученици от ПМГ "Св.Кл.Охридски" посетиха Немското посолство и Немското училище в София

Човекът е човек тогава, когато е на път. Копнеейки да бъдем истински хора, ние, от групата "Непознатата Германия" към проект УСПЕХ в ПМГ, поехме на първото си пътуване заедно. Макар и недалечна дестинация, София се оказа интересна за всички ни - от Жълтите павета до Вечния огън, дори най-малките неща притежаваха своя вълшебен чар.

Посетихме Немското училище, съществуващо от 7 години в града. Освен впечатления, там получихме и мотивация за по-интензивното изучаване на немски език. Имахме възможността да бъдем гости на различни часове по време на техния учебен процес, а ние бидейки природоматематическа гимназия, избрахме за първи предмети математиката и английския език. За огромна наша изненада, обаче, материята, която учениците там изучават е доста по-различна, но все пак успяхме да се справим с повечето от заданията и на немски език. Часовете по История и Етика преминаха в дискусии отново на немски, след които всички ние имаме желание за повече упоритост и усилена работа по пътя на нашето развитие.

Друга интересна част от пътуването ни беше визитата в Немското посолство. Бяхме посрещнати радушно от представители на дипломатическия корпус на Германия и от г-н Цанков - представител на АНК (сдружение между Германия и България с търговска цел). Обясниха ни какви са главните функции и постове в посолството, имахме възможността да задаваме и въпроси.

Следващата ни спирка бе Върховния административен съд. Бяхме впечатлени от любезността на дамите, които усмихнати и лъчезарни ни разведоха из повечето помещения в съда и търпеливо изслушваха нашите въпроси. Посетихме дори и една съдебна зала.

Разходката ни из София продължи до други емблематични места - Храм паметника "Александър Невски", църквите "Св. Неделя", "Св. София" и Руската църква. Спомнихме си и, че сме горди българи до паметниците на Васил Левски, Св. София, Цар Освободител и гроба на великия Иван Вазов. В останалата част на деня се отдадохме на разглеждане на институциите - Министерски съвет, Народно събрание, Президенство.

Сега след посещението си в град София, сме истински щастливи поради възможността за набавяне на опит. Ние вече сме с една крачка по-близо до научаването на новия език и култура, но и до това да бъдем истински и пълноценни хора, без ограничения и граници.

текст: Росина Илиева, ученичка от 10а клас, ПМГ "Св.Кл.Охридски"

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right