53 години ПГС "Пеньо Пенев"

53 години ПГС "Пеньо Пенев"

Регион: Силистра Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 1679

Отшумяват дни, години, десетилетия. Вече 53 години. Времето се оказва най-сигурният критерий за всяка духовна ценност и дело човешко. ПГС e с повече от половинвековна традиция, даваща четмо, писмо и занаят на хиляди ученици.

53 стъпала по пътя на едно професионално израстване.

Замислено през 1959 година като занаятчийско училище,днес ПГС е една модерна професионална гимназия. За това говорят, превърналите се в традиция, успехи на Националните състезания по професии.

На 7 май гимназията отбелязва своя патронен празник. В официалната част звучат стиховете на Пеньо Пенев. Те са като тревожен камбанен звън, провокираш равнодушния съвременник. Колко болезнени са думите в есето на ученика, посветени на поета:

Как ви звучи това:

"Ако изгубиш пари, богатство - изгубил си НИЩО!

Ако изгубиш чест- изгубил си нещо.

Ако изгубиш вяра- изгубил си всичко!

А сега?

Чест и вяра! -Нещо ненужно!

А парите изгубиш ли - изгубил си всичко!

"Не мечтая безсмъртие и пътища леки,

а ватенка топла за зимния ден!"- това е бил идеалът на цяло едно поколение! Наивен, романтичен, но...идеал!"

Празникът продължава с по - развлекателна част. Младите строители мерят сили в различни спортове: футбол, волейбол, лека атлетика, теглене с въже. Победителите по тийнейджърски весело и шумно изживяват своите успехи.

Последната част се оказва най-интересна. От тази година училището работи по проект "УСПЕХ". Патронният празник съвпада с представителните изяви на различните форми. Учениците, учителите, гостите се запознават със създаденото.

Честит патронен празник, млади строители!

Нека доброто винаги бъде наш съветник и бди над мислите ни, където и да бъдем по света!

Клуб "Млад журналист"

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right