Подвижни "фабрики" (комбайни) навлязоха в нивите край дунавското село Гарван

Подвижни "фабрики" (комбайни) навлязоха в нивите край дунавското село Гарван

Регион: Силистра Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 550
Подвижни "фабрики" (комбайни) навлязоха в нивите край дунавското село Гарван

В село Гарван по стар български обичай бе отбелязана "първа жътва", съчетана с Фестивал на хляба. Домакин на празника бяха ЗК "16 декември" с председател Иван Добрев и кметство Гарван с кмет Славка Ганева. Ролята на външни гости изпълниха зам.-областният управител Тодора Цонева и секретарят на община Ситово Мима Арсова. Отец от Доростолска епархия освети техниката, навлязла в землищата от 11 500 дка, засети с жито. Жени от селото показаха как е ставала жътвата със сърп, а други запяха песни от "онова време", когато народът е спял нощем на полето, докато прибере реколтата. В Добруджанската къща на Гарван бе същинският празник на хляба. 21 жени и момичета от селото участваха в изложба, оценена от жури, раздало награди в различни категерии. "Обредни хлябове, пити, тиганици, различни видове баници, кексове и др. сладости имаше на трапезата, около която свири малък оркестър, начело с акордеониста Стоян Дечев, родом от Гарван", съобщи домакинът на къщата Грозданка.

image

На нея й предстои да посрещне петима доброволци от цял свят, за да изпълнят поредния проект в полза на селото. Ще оправят чешма, ще облагородяват райони, а вечер ще пеят и танцуват, говорейки си за "нещата от живота". Миналата година имало дори представител на Япония, който обаче научил най-много български думи.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
FOODMARK Delivery Sticky