Д-р Юлиян Найденов: Силистра е в сърцето ми. Хората тук заслужават едно ускорено развитие с още нови видими резултати

Д-р Юлиян Найденов: Силистра е в сърцето ми. Хората тук заслужават едно ускорено развитие с още нови видими резултати

Регион: Силистра Категория: Интервюта, Политика Публикувано: Прегледи: 672
Д-р Юлиян Найденов: Силистра е в сърцето ми. Хората тук заслужават едно ускорено развитие с още нови видими резултати

д-р Юлиян Найденов в специално интервю за вестник "Силистра ПРЕС"

- Д-р Найденов, кога Ви е било най- трудно по време на мандата и поради каква причина?

Поех управлението на община Силистра с ясното съзнание ,че няма да е лесно. Годишният бюджет на община Силистра е около 30 млн.лв. Наследихме дълг над 10 млн. лв. Това наложи строгата финансова дисциплина в четирите години на управление. На първо място по- добра събираемост на местните данъци и такси и задълбочен анализ на приходно-разходната част. Необходимо е да уточня, че през финансовите две години 2013-2014г., ние не сме получили нито една стотинка допълнителна държавна субсидия.

В същото време успяхме да подготвим, в този мандат проекти по европейски оперативни програми като "Зелена и достъпна градска среда - Силистра" и т.н. воден цикъл, проекти в социалната сфера и др., с които привлякохме средства за над 120 млн.лв. Не беше лесно. Но не съм мислил нито за миг да се отказвам.

Има ли хора, които са загубили доверието Ви?

Не бих искал да коментирам никого персонално. Тези, които ме познават, знаят че не си позволявам това. Но е вярно има хора, от които съм се отдалечил и други, които виждайки нашата упоритост и работа, са ме подкрепили.

В периода на Вашето кметуване се изредиха 5 правителства, как рефлектира това в работата Ви?

Със съжаление трябва да отбележа, че винаги има разлика в отношението на държавната власт към местната на база политическата ориентация. Как иначе да си обясним факта ,че правителството на г-н Пламен Орешарски разпредели над 500 млн.лв., а до областен град, какъвто е Силистра, не стигна нито стотинка. Това нормално ли е? Кажете ми Вие!

Какво не успяхте да направихте за Силистра?

Всичко, което направихме, е едно силно начало, подкрепено от обществеността и бизнеса. Защо си позволявам да кажа това? Защото точно силистренци през изминалите четири години ме поощряваха, изказваха мнения, не липсваха и критики. 26 години са загубени от предишните управления. Питам Ви, ако във всеки един мандат бе правена по една стъпка напред, такава ли щеше да е визията на Силистра.

Градът ни се нуждае от ускорено развитие, реализирано с подкрепата на бизнеса, предприемачеството и нашите съграждани. Така Силистра ще изглежда като един европейски град.

Вече имаме Дунавски парк, който е не само модел на парковото изкуство, но и прекрасно място за отдих, спорт, културни събития. Фонтани, светлини, сцени, беседки, цветни лехи и дървета - това е новата емблема на Силистра. Място, за което кметът на Улм при едно свое посещение възкликна "Това е парк, какъвто ние, в град Улм нямаме. Дунавският парк е един от най - красивите по поречието на р. Дунав."

Променихме централната градска част - лицето на града. Но не забравихме междублоковите пространства и в тях има вече нови спортни игрища, детски площадки. Разбира се това е само началото.

Променихме по проекта за енергийна ефективност сградния фонд на училища и детски градини. Имаме разписани още над 600 хиляди лв. за нови ремонти на покривни конструкции за детски градини и ясли. Готови сме в настъпващия зимен период да отопляваме на газ 11 обекта.

За четири години е невъзможно да се компенсират 26 години, но направеното се вижда.

Как ще характеризирате отношенията общинска администрация - бизнес?

Винаги сме търсили добрата колаборация с местния бизнес. Нашата цел е да създадем условия за развитие. В тaзи насока работихме .За Силистра трябва да се говори на всички нива и градът да е презентиран достойно.

Преди дни лично премиерът Бойко Борисов откри газопреносната мрежа в Силистра. Това е факт, който ще промени инвеститорския интерес към нашия град.

Ние сме дестинация с древна история, запазени културни традиции и фолклор. Силистра трябва да си върне мястото на картата на България, като обект, който заслужава активни туристически потоци и това е един от приоритетите ми за следващия период на управление. За Силистра говорих на срещата си в Рим пред туроператори от Италия и Европа, по време на официални срещи в Брюксел, Виена, Улм и др.

Силистра е в сърцето ми. Хората тук заслужават едно ускорено развитие с още нови видими резултати.

Най-абсурдната мълва, която сте чувал?

По водния цикъл копаят пред дома ми и това дава основание на хората да говорят, че най-после и аз ще изпитам неудобствата, с които се сблъскваме. Истината е, че толкова мащабен проект в града не е изпълняван през последните 60 години. Силистра се превърна в голяма строителна площадка и това неминуемо постави хората в изпитание. Но градът никога не е имал пречиствателна станция, с която да се гарантира качеството на питейната и отходна вода. Силистренци понесоха редица несгоди от битов характер, но сме на финала и ако времето позволи до края на есента всички улици ще са преасфалтирани, бордюрите ще са подменени и ще забравим трудностите.

За преасфалтиране заделихме средства от нашия бюджет и получихме субсидия, в размер на 2 млн. лв. от държавата, които сме разпределили с Решение на общинския съвет както за града, така и по населените места.

Няма село, за което да нямаме визия и да не сме помислили за развитието му.

С какво сте по - различен от предишните кметове?

По професия съм лекар. Умея да чувам хората. В периода на управление започнах мащабно строителство, за да гарантирам ускорено развитие и да променим Силистра.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари