В Украйна откриха паметник с имената на преселници от Алфатар

В Украйна откриха паметник с имената на преселници от Алфатар

Регион: Алфатар Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 811

На 27 юни т.г. украинският депутат и лидер на Асоциацията на българите в Украйна Антон Киссе взе участие в тържествената церемония по откриването на паметен знак в чест на първите български преселници, заселени на територията на съвременна Украйна преди 241 г. (б.а.-след края на Руско-турската война, завършила с мирен договор, подписан в силистренското село Кайнарджа).

Става дума за 400 семейства от град Алфатар, които в онези времена напускат поробената си родина и отиват в свободните земи на селата Олшанка, Добра и Станковата в Олшанския район на Кировоградска област. Оттогава до днес на украинска земя живеят потомци на българите от Алфатар, които развиват своя край, обичат родината си, съхраняват българските традиции и поддържат връзки с родината на своите предци.

Г-н Киссе топло приветства жителите на Олшанка, поздравявайки ги със знаменателното събитие - създаването на величествен паметен знак, който ще напомня на поколенията за славната история и съдба на преселилите се алфатарци. Той ги призова и занапред да съхраняват и развиват българската култура. Почетен гост на празненството бе пълномощният и извънреден посланик на България в Украйна Красимир Минчев. Той благодари на автора на паметника Михаил Тепляков и на всички, които са му оказали поддръжка и помощ. С особено вълнение се изказа г-жа Радка Желева - екскмет на община Алфатар, от името на тричленната делегация от малкия добруджански град. На присъстващите тя заяви, че би искала в Олшанка да има улица, носеща името на Алфатар, за да напомня за предците ни. Тя връчи на местните власти знамената на България и на град Алфатар.

След тържествената част празникът продължи с размяна на подаръци между официалните гости и жителите на селото. Проведен бе и концерт на колективите "Хубавица", "Седянка", "Геденки", "Младост", Балкан" и "Другарка".

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари