Алеково очаква за 10-и път участници в събора с песните на Димитрина Кунева

Алеково очаква за 10-и път участници в събора с песните на Димитрина Кунева

Регион: Алфатар Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 763
Алеково очаква за 10-и път участници в събора с песните на Димитрина Кунева

В силистренското село Алеково се готвят да посрещнат участници от областите Силистра, Добрич и Шумен в 10-ото юбилейно издание на фолклорния събор "С песните на Димитрина Кунева". Заявили са желание за участие над 20 колектива и повече от 10 индивидуални изпълнители, вкл. възпитаници на специализираното средно музикално училище в град Котел.

В журито освен кмета на селото Иван Захариев, който е от стар музикален род, са преподаватели от музикалното училище в Добрич. Наградите се осигуряват на спонсорски начала - от общината, от ПП ГЕРБ, както и от фирми и земеделски кооперации, сдружения и производители. Всички участници по традиция получават плакет с образа на именитата добруджанска певица, един от символите на автентичната добруджанска песен.

Уикипедия:

Димитрина Кунева завършва Агрономически институт - София, дълги години пее в ансамбъла на Филип Кутев. Записва много песни в БНР, най-известните от които са "Загукала е гълъбка", "Снощи отидох у братови си", "Стефановата майчица". Развива мащабна концертна дейност, известно време работи като директор на културен дом в София, пише очерци и статии за известните български народни певци, които публикува в различни издания за българското село. Снима се във филми на БНТ, пише спомени за активните си творчески години. Пеенето ѝ се отличава с особена топлота и неповторимо драматично изграждане на песенните творби от Добруджанския край. Умира в София на 22 май 2008 година.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари