Алфатарски фамилии на паметна плоча в Олшанка

Алфатарски фамилии на паметна плоча в Олшанка

Регион: Алфатар Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 937
Алфатарски фамилии на паметна плоча в Олшанка

В края на седмицата в украинското село Олшанка ще се проведе разнообразна програма във връзка с отминалата преди няколко месеца 240-а година от преселването на 400 алфатарски семейства на територията на днешната Кировоградска област. В него ще участват двама общински съветници от малката добруджанска община - Радка Желева (дългогодишен кмет на общината) и Нели Маринова - председател на бюджетната комисия и директор на Дом за стари хора "Щастлива старост" (един от примерите за съвременна социална услуга), и младата певица Боряна Софрониева от ансамбъл "Алфатар" при НЧ "Йордан Йовков".

От поканата става ясно, че трите алфатарки ще се включат в тържеството по откриване на паметник, посветен на преселението след края на руско-турската война от 1774 г., завършила с мирен договор, подписан в село Кайнарджа. Ще има и делови момент с "кръгла маса", в който българските гостенки ще участват с две презентации, включително по темите "децентрализация" и "социални услуги". Отделно - кадри със забележителностите на Алфатар.

Първото посещение на алфатарец в Олшанка е на Михаил Гавазов, дългогодишен учител и краевед, а от страна на наследниците на нашите предци на 14.09.1994 г. неофициално посещение прави Галина Енева, потомка на рода Маринови. По-късно Елена Степаненко като председател на българското дружество в Олшанка посети Алфатар. Тя участва в събора на българите от различни страни, организиран от президента Петър Стоянов на връх Рожен.

Официалните контакти са осъществени едва през 2004 г., когато по покана на Районната държавна администрация и Районното българско дружество "Алфатар" в Олшанка 40-членна делегация от Алфатар участва в честването на 230-годишнината от преселението. Анатолий Нестеров като председател на дружеството в поканата си е поискал гостите от България да представят български песни, танци и обичаи. По тази причина в делегацията са самодейни състави с участници от 6 до 69 г. Като дар от нашата земя са занесени българска роза и мушкато от алфатарските градини, засадени заедно с шепа алфантарска пръст пред кметството в Олшанка.

На 14.10.2004 год. делегация от Олшанка, водена от Анатолий Нестеровпосети Алфатар заедно Володимир Харковенко, кмета на Олшанка, както и Иван Иванович, кмет на с. Добра, и Иван Григориевич, кмет на с. Станковата, и др. представители на земеделски фирми, на културата и др. На този ден е открита паметна плоча по повод 230 години от преселването на алфатарци в Олшанка. При посещението в Олшанка е подписана съвместна декларация за сътрудничество във всички области на развитие на двете населени места и вече 10 години, когато е възможно, изпълняват поетите ангажименти. Анатолий Афанасиевич Нестеров е удостоен със званието "Почетен гражданин на Алфатар" за заслуги и личния принос за осъществяване на връзките и отношенията между българите в двете населени места.

"Нашите приятели донесоха украински калини, които засадихме непосредствено до паметната плоча на площада, с участието на Васил Кирилич от консулството във Варна, и на Антон Киссе, президент на Асоциацията на българите в Украйна, народен представител. Сега предстоят нови срещи. В Олшанка се подготвя нова паметна плоча, на която ще бъдат изписани фамилиите на първите заселили се алфатарци на олшанска земя. Изпратен е списък с фамилии от Алфатар. Искрено се надявам тези връзки да продължат, за да знаят всички какво се е случвало през всичките тези 240 години, а сегашното и идните поколения да съхранят и развият тези отношения. Това беше моето съкровено желание и винаги ще работя за това, за да остане завинаги тази връзка. Да помним символа на нашата връзка "Сърце в сърце" - две сърца, туптящи ведно с една българска роза! ", заяви преди време г-жа Желева.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари