Продължават действията за нормализиране на обстановката в наводненото село Долец

Продължават действията за нормализиране на обстановката в наводненото село Долец

Регион: Дулово Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 1125
Продължават действията за нормализиране на обстановката в наводненото село Долец

Областният управител на област Силистра Стоян Бонев бе за пореден ден на посещение в дуловското село Долец по повод продължаващите действия на регионалната и общинската власти за нормализиране на обстановката в него след наводнението през последните 2-3 дни.

"Поддържаме постоянна връзка с областния управител на Разград за координация на действията и за предотвратяване на бъдещи наводнения в района на селото. Направен бе оглед със самолет за събиране на информация, както и са извършени хидро-инженерни проучвания от специалист на "Водно стопанство" АД. Имаме уверение, че в най-кратки срокове ще разполагаме с анализ и съответни проектни предложения за отводнявания. В момента се търсят три фургона за настаняване на пострадалите семейства от срутените къщи, тъй като те временно са настанени в кметството и в детската градина, което обаче нарушава работата им", заяви г-н Бонев.

Случаят в ретроспекция. На 1 февруари вечерта областният управител е бил уведомен за създаваща се кризисна обстановка в село Долец от страна на директора на ОД МВР Силистра Кристиян Петров и веднага институциите са влезли в действие за решаване на възникващите проблеми.

Областният управител Стоян Бонев и заместник областният управител Янка Господинова посещават селото, за да оценят ситуацията и да предприемат мерки за намаляване на щетите от наводнението. Към този момент прииждащата вода вече е била заляла няколко от къщите. Съвместно с кмета на община Дулово д-р Юксел Ахмед са обсъдени по-нататъшните действия: евакуиране на жителите от застрашените къщи и подслоняването им; спиране на електрическото захранване във въпросните домове и стартиране на прокопаването на отводнителни канали.

На 2 февруари в Областна администрация Силистра е проведено заседание на Областния щаб за изпълнение на Областния план при бедствия. На заседанието областният управител Стоян Бонев и зам. областният управител Янка Господинова представят обстановката в с. Долец, включително информация за 3 разрушени и 11 наводнени къщи. Жителите на засегнатите къщи, сред които и две многодетни семейства, са своевременно евакуирани, като им е осигурен подслон в детската градина и в кметството. От БЧК са предоставили необходимите дрехи, завивки и покъщнина, както и храна за 2 дни.

На 3 февруари с помощта на самолет на фирма "Ребус" е извършен оглед от въздуха на района, за да се придобие по-ясна представа за обстановката в него, включително и за движението на водите, причинили наводнението. Междувременно с техника на няколко институции, вкл. "В и К", пътните служби и управлението за противопожарна безопасност се извършват действия за решаване на създадените проблеми.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right