Тютюнопроизводители от Дулово излязоха на протест

Тютюнопроизводители от Дулово излязоха на протест

Регион: Дулово Категория: Земеделие Публикувано: Прегледи: 1206
Тютюнопроизводители от Дулово излязоха на протест

Заради неизкупения си тютюн от реколта 2014 г., протестираха днес производители от силистренската община Дулово. Земеделците настояха и за промени в закона за тютюна, които да гарантират правата им пред търговските фирми. Те блокираха за кратко път край Дулово и запалиха бали с тютюн.

Тютюнопроизводители от десетина села на община Дулово се събраха на протеста. Основният проблем на хората са ниските изкупни цени и залежалата продукция. "Ние сме безработни, надяваме се само на тютюна", казаха производителите. На протеста дойде и представителка на една от фирмите-прекупвачи, която се ангажира да изкупи 200 тона от залежалия тютюн. Тя обвини производителите в некоректно партньорство. "Част от тях са подписали договори с по две-три фирми, за да си гарантират най-високата цена. Хората са прави да искат по-висока цена. Проблемът е, че фирмите, които имат договори, не си изкупуват количествата," обясни представителката на фирма-прекупвач. Протестиращите връчиха петиция с искане за законови промени, които да регулират брашна, на областния управител на Силистра.

Стоян Бонев предложи да бъде създадена контактна група за обсъждане на възникналите проблеми и в събота да бъде проведена среща. Тютюнопроизводители от Силистренска, Разградска и Русенска област не са успели да стигнат до мястото на предварително обявения сборен пункт в Дулово. Хората са били спрени от полицията, тъй като организаторите на протеста от Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България не са поискали разрешение за проявата.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right