ЙОРДАН МАРКОВ: ПО ВРЕМЕ НА КРИЗА ПОВЕЧЕ ХОРА СЕ ОБРЪЩАТ КЪМ ИЗКУСТВОТО, МУЗИКАТА И КУЛТУРАТА

ЙОРДАН МАРКОВ: ПО ВРЕМЕ НА КРИЗА ПОВЕЧЕ ХОРА СЕ ОБРЪЩАТ КЪМ ИЗКУСТВОТО, МУЗИКАТА И КУЛТУРАТА

Регион: Силистра Категория: Интервюта, Общество Публикувано: Прегледи: 576
ЙОРДАН МАРКОВ: ПО ВРЕМЕ НА КРИЗА ПОВЕЧЕ ХОРА СЕ ОБРЪЩАТ КЪМ ИЗКУСТВОТО, МУЗИКАТА И КУЛТУРАТА

22 годишният Йордан Марков е роден в град Силистра. Пее от малък, като се влюбва в българската поп музика. По-късно печели множество награди като най-голямата е от Международния фестивал "На крилата на музиката" в гр. Самара, Русия. Там печели стипендия за обучение в Русия, но предпочита да се развива в България.

В момента Йордан Марков завършва Националната музикална академия в София - той учи поп и джаз пеене в класа на Стефка Оникян. Подготвя своя първи авторски албум.

Представяме ви едно интервю на FANBOOK.BG

Кога беше първото ти професионално представяне на сцена?

- Първото ми представяне беше на музикалния конкурс "Речни ноти" в Тутракан, последваха "Сребърна Янтнра" - В.Търново, "Морско конче" и "Морски звезди" във Варна, както и на конкурса под егидата на Лили Иванова "Медни звънчета" в град Кубрат. Пял съм на "Златен микрофон" в Казахстан и на конкурса "Шанс" в Русия.

Защо се насочи към поп музиката, а не към някой по-комерсиален стил?

- Поп музиката беше детската ми мечта, смятам че това е стойностната музика, която освен, че харесвам това е музиката, която остава във времето. Предпочитам в професионален план да правя качествена и хубава музика, която да помнят слушателите и след време. Не правя всичко на всяка цена. Не търся бързият и комерсиален успех.

Кои са изпълнителите от които черпиш опит и които харесваш?

- Харесвам Веселин Маринов, Лили Иванова, Васил Найденов, дует Ритон, Георги Христов. С тяхната музика съм изразнал и още като малък съм бил на техни концерти. Спомням си, че идваха в моя роден град Силистра, тогава нямаше интернет, нямаше YouTube, където да видиш клиповете и така концертната дейност беше по-силна. Според мен един изпълнител пее това, което е слушал в детството си!

Какво трябва да направи един млад изпълнител, за да може да проправи свой собствен път в музиката?

-Първо трябва да е постоянен в стила в който иска да пее и много търпелив, защото младите изпълнители сега правят една песен в един стил...виждат, че не се получава, правят втора песен в друг стил и така в трети - четвърти и накрая имат няколко песни в различни стилове, но не успяват да направят хит. Когато си постоянен и работиш само в един стил, когато си упорит и имаш ясна концепция, тогава нещата се получават.

С кои автори работиш, колко записани песни имаш и коя от тях е твоята визитна картичка?

- Работя с Точно Русев, Евтим Евтимов, Ваньо Вълчев, Пламен Велинов, Мариета Ангелова, Светослав Лобошки и Александър Петров, Агент Тенев, Валинтин Пензов и Кристиян Янкулов. Имам написани десет авторски песни от тези автори сред тях са "Любовта в нас е жива", "Да имаш приятели", "Кажи ми как" и песента с която спечелих най-много награди от фестивала "Пирин фолк" през 2012 година "Шапка ти свалям любов".

Ти си популярен с участията си на фестивалите "Пирин фолк" и "Бургас и морето". Как подбираш песните си за тях и успяваш ли да спазиш границата между двата стила?

- "Пирин фолк" е фестивал на който показах, че изпълнението на обработен фолклор може да се възприема добре от младата аудитория, защото го представях по интересен и нов начин. Участието ми на фестивала в Сандански беше за мен още едно стъпало по пътя на моята музикална кариера. А участието ми на Бургас и морето ме нареди сред новите добре подготвени изпълнители, които със сигурност ще представят по достоен начин новото лице на българската поп сцена.

Какво е мнението ти за музикалните телевизионни формати - предавания?

- Бих посъветвал младите изпълнители да не участват в подобни предавания, защото чрез тях няма да постигнат нищо повече от една фалшива популярност, както изгряват, така и залязват. Има случаи в които те обвързват с неизгодни договори и дори година след това никой не помни кой е победителят и в кой формат е участвал даден певец. Смятам, че тези предавания се правят, за да печелят не изпълнителите, а продуцентите.

През 2015 година си планувал издаването на своя първи албум и представянето му.

- В плановете ми са албумът да включва 12 песни, ще бъде промотиран в средата на април месец. Тогава ще направя и голяма промоция в София, където освен авторите ще събера мои колеги и приятели, както и всички почитатели на българската шлагерна музика. Надявам се тази инициатива да допадне на повече хора и да имам възможността, както и подкрепата на бизнеса, за да направя серия от концерти в по-големите градове на страната.

Лесно ли се намират меценати за българската поп музика?

- Надявам се дори и чрез вас да достигна до повече хора, които харесват моите песни и да открия личности, които искат да подпомогнат моя чудесен нов проект! Все по-трудно е както за бизнес така и за нас хората на изкуството. Но винаги по време на криза все повече хора се обръщат към музиката, към изкуствата и аз продължавам да бъда оптимист, че ще намеря правилната посока и хората, които да работят с мен!

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари