Йордан Марков: "В Русия и Азия всеки певец започва с обучение по класическа музика"

Йордан Марков: "В Русия и Азия всеки певец започва с обучение по класическа музика"

Регион: Силистра Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 5022
Йордан Марков: "В Русия и Азия всеки певец започва с обучение по класическа музика"

Силистренецът Йордан Марков спечели три награди - "Гран При", "голяма" и "втора" във всички конкурси, в които участва напоследък в Русия и в Казахстан. Отделно се отчете с победа ("Гран При" на конкурса "Медени гласчета" в Кубрат), грабна "специалната награда" на конкурса "Сарандев" в град Добрич и се класира сред 12-те участници в поредното издание на Международния конкурс "Пирин фолк" в град Сандански. С успехите си той заслужи малък блиц, за да разкаже за големите си изяви.

- Най-общо какви са ти впечатленията от конкурсите в Русия и Казахстан, където още не е заглъхнало ехото на т. нар. "съветска певческа школа"?

- Личи, че в тези страни от бившия СССР заделят много пари за култура и в частност за децата. Например, в конкурса "Бозторгай", където взех "Гран При" в групата на най-големите (до 18 г.), участваха общо 800 деца - певци, инструменталисти и танцьори. Масово свиреха на своята "домбра", народен инструмент при казахите, наследен от културата на тюркските народи. Стана ясно, че в тези страни от Азия обучението е първо на класическа музика, и после на всичко останало. Аз самият мога да свиря на пиано и на китара. Взел съм вече три урока при Стефка Оникян (б.а.-нейна е заглавната песен "Circle of Life" към филма "Цар лъв" на компанията "Уолт Дисни"). Запознахме се м.г. на конкурса "Морско конче" във Варна, където тя ме похвали за развитието ми.

image

- Как се пробива с песни на български език, в компанията на толкова много руско говорящи в международен конкурс?

- Трудно, с повече артистизъм се получава, явно. В Алмати в журито бе Роза Римбаева, носителка на "Златен Орфей" от Слънчев бряг преди двадесетина години. Поканен съм догодина на конкурса "Златен петел" в град Нижний Тагил в Русия, който е в Урал на границата между Азия и Европа. Там в журито "съдят" петима академици и всеки от тях си харесва певци, които после обучава безплатно. Другите участници в конкурсите в Казахстан пяха предимно бавни (и известни) песни на своите си езици, но доста често и творби на Андрея Бочели. Малко са дървени в поведението си и не залагат на сценичното присъствие. Шият се обаче специални костюми.

- Какво още трябва да отбележим като познание от конкурсите в Азия?

- Преобладават момчетата, за разлика от България, където сме по 2-3 на конкурсите. Сцените са големи, публиката е много, в парковете се предлагат и други занимания, например моментни снимки, рисуване и пр. В Русия, когато бяхме, карахме пиратски кораб. Чисто е и не прави впечатление да има престъпност по улиците.

- На кого дължиш участията си в чужбина напоследък?

- Благодарен съм на община Силистра и на "Порталът на Силистра", както и на Александър Сабанов. Първият път в град Костонай, където станах носител на първа награда, бях заедно с моя ръководител Румяна Вълчанова, а в Алмати единственият друг българин бе Николай Текелиев, като член на журито.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right