Поредна "Гран При" ("Голяма награда") за Йордан Марков от Силистра, този път в Казахстан

Поредна "Гран При" ("Голяма награда") за Йордан Марков от Силистра, този път в Казахстан

Регион: Силистра Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 2094
Поредна "Гран При" ("Голяма награда") за Йордан Марков от Силистра, този път в Казахстан

"Гран При" в групата на младежите до 18 г. завоюва сред 50 участници от 12 страни (вкл. Русия, Китай, Казахстан, Украйна и др.) 17-годишният поп-певец Йордан Марков от Силистра на завършилия 12-ти Международен конкурс за детско творчество "Бозторгай" в 2-милионния град Алмати в Казахстан, съобщи за медиите Николай Текелиев, участник в журито. Конкурсът е единствен по рода си и най-голям в Централна Азия, общо с 800 творци (инструменталисти, танцьори и певци). Носителят на "Гран При" от конкурса на Лили Иванова "Медени гласчета", проведен наскоро в родния й град Кубрат, бе единственият участник, получил пълен сбор точки след изпълненията си и в двата дни. Той заложи на български песни ("Доброта" на композитора Светослав Лобошки и поета Александър Петров и "Чак сега" на Валентин Пензов и Иван Тенев), което беше по достойнство оценено от журито. В състава му бяха едни от най- големите изпълнители, композитори и преподаватели по музика на Казахстан -академик Бибигул Тулегенова, (народна артистка на Съветския съюз и на Казахстан), Роза Римбаева, (н.а. на Казахстан и носителка на "Златен Орфей"), двамата най-популярни съвременни композитори на Казахстанн - Кенес Дуйсекеев и Бейбит Оралулъ и др. Да припомним, че Марков вече е носител на първа награда от фестивала "Златен микрофон" в град Костанай, също в Казахстан, както и на висша награда от "Вълшебен микрофон" в град Сатка в Русия.

image

За да се реализира участието на младия поп певец във финансов план помогнаха отново: г-н Александър Сабанов председател на Общинския съвет град Силистра и най-младата мрежа "Порталът на Силистра" ( www.portal-silistra.eu ), на които благодарим за пореден път, че подкрепят младите таланти и културния живот на Силистра! Силистренецът е е най-младият участник, класиран за Международния фестивал "Пирин фолк", а песента "Винарна" по текст на Воньо Вълчев и аранжимент на Светослав Лобошки, изпълнена именно от Йордан, е една от 12-те песни, които ще се борят за голямата награда в Сандански в началото на м. септември т.г. През м. юли са снимките на видеоклиповете. На Йордан Марков му предстоят още много фестивални и конкурсни изяви, за които той получи лични покани от директорите на конкурсите "Буен Вияхе" в курорта "Лорет дел Мар", който е в Каталония (Испания) на 80 км от Барселона; "Чисти брегове" в Паланга (Литва), "Нови гласове" в Бишкек (Киргизстан), "Златен петел" в Нижни Тагил (Русия) и др. Йордан Марков е възпитаник на музикалната педагожка Румяна Вълчанова и е ученик в СОУ "Никола Вапцаров" в Силистра.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right