Слово на Александър Сабанов пред паметника на Васил Левски

Слово на Александър Сабанов пред паметника на Васил Левски

Регион: Силистра Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 651
Слово на Александър Сабанов пред паметника на Васил Левски

Слово на Александър Сабанов, председател на Общински съвет - Силистра, пред паметника на Васил Левски - Силистра, 19 ФЕВРУАРИ 2011 Г.

Уважаеми съграждани,

за четвърти път в Силистра провеждаме поклонение пред паметта на Васил Левски пред неговия паметник, изграден от общината и със съдействието на над 100 силистренци, дарили лепта, за да го има. Близо 150 са паметниците на Апостола на Свободата у нас и по света, станали факт през последните 115 години. От еднометровия постамент в град Вълчедръм, до най-високия - 14 метровия, в град Ловеч.

Левски е българинът, в чиято чест са изградени най-много паметни знаци, защото той заслужава да е историческият символ на България. Заслужено бе обявен и за "Най-великият българин" в организираното от Българската национална телевизия проучване през 2007 г. Името му носи и

астероид "204031", единственият кръстен в памет на български революционер и първото небесно тяло от 1989 г. насам, именувано от българи.

За едни той е известен с официалните си имена Васил Иванов или Васил Иванов Кунчев; за други е Васил Гинин, Васил Дякон - Левски и Васил Лъвский. За повечето от нас обаче е само Васил Левски, защото така го чувстваме по-близък и по-свиден. Останалите му популярни имена са просто прозвища, които допълват представата за възрожденеца, чийто портрет и 138 години след смъртта му е на видно място в кабинети на държавници и на обикновени българи. За тях той е още Дяконът, Дякончето, Дякон Игнатий - Левский, Дякон Васил Левски, Левский, и Джингиби.

"На нас Васил Левски ни трябва като човек, а не като икона; ако бяхме изпълнили частица от неговите разбирания, щяхме да му издигнем неръкотворен паметник", заяви преди няколко дни в Силистра по време на публична лекция историкът проф. Иван Стоянов от Велико Търново. Защото тогава, според завета му, щяхме да имаме "държава - храм на истинната и правата свобода".

Уважаеми съграждани,

да помълчим в памет на Апостола на Свободата, защото тя ни е по-скъпа от всякога. И не е най-важно дали той е преминал три пъти през Крайдунавска Добруджа на път за Букурещ. И дали е отсядал в къщата на Гено Чолаков в Силистра или в дома на Велико Скуртулов във Ветрен, където има паметни плочи, материално свидетелство за легендите за неговото пребиваване в нашия край. Важното е, че и днес признателна Силистра се е събрала, за да почете своя най-обичан политик, който не е управлявал държавата, но е водел към по-добро душите на онеправданите българи в навечерието на тяхното освобождение след петвековен гнет. И да си кажем на ум крилата му и вечно жива фраза: "Ако спечеля, печеля за цял народ - ако загубя, губя само мене си", с която остава в паметта ни на свободолюбив и признателен народ.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари