С театър за възрастни силистренският куклен театър отбелязва своята 30-та годишнина

С театър за възрастни силистренският куклен театър отбелязва своята 30-та годишнина

Регион: Силистра Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 801
С театър за възрастни силистренският куклен театър отбелязва своята 30-та годишнина

Юбилейна изложба за трийсет годишнината от одържавяването на силистренския куклен театър бе открита през миналата вечер в Силистра. Театърът става държавен с решение на Министерския съвет от 28 май 1981 година "за обособяване на куклените театри в Благоевград, Видин Силистра и Хасково в държавни куклени театри и преминаването им към Комитета за култура". Първата пиеса, играна от трупата, е "Бяла приказка" на Валери Петров През 1998 година кукленият и драматичният театър в Силистра бяха обединени, а от миналата година бяха отново обособени като самостоятелни културни институти.

Силистренският куклен театър има "биография" и преди да стане държавен - трупата е работила към местното читалище "Доростол" като полупрофесионална. Юбилейните прояви продължават и утре с премиерата на драматизацията на Иван Тефилов "Сцени от Декамерон" - постановка на режисьора Съби Събев. Сценографията е на Павлина Василева, а музиката - на Георги Гарчов. Според режисьора Съби Събев това е втората постановка на "Сцени от Декамерон" след първата от 1972 година в централния куклен театър.

Юбилеят бе малко помрачен от обстоятелството, че двайсет и пет години след първото "издание" за международния куклено-театрален фестивал за най-малките с театрална лаборатория "Ян Бибиян", на който силистренският куклен театър е домакин, отново има финансови затруднения за неговото провеждане. Фестивалът е единствен по рода си в България със своя регламент да се показват спектакли за деца до десет годишна възраст. Обсъждат се възможностите за промени в регламента или за "разсрочване" във времето, тъй като за ежегодното провеждане трудно могат да се намерят достатъчно средства.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right