В деня на Ботев - Поклон пред героите в Силистра и в Румъния, румънец се грижи за градинката на Ботев в Браила

В деня на Ботев - Поклон пред героите в Силистра и в Румъния, румънец се грижи за градинката на Ботев в Браила

Регион: Силистра Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 1232
В деня на Ботев - Поклон пред героите в Силистра и в Румъния, румънец се грижи за градинката на Ботев в Браила

В деня на Ботев и на героите, загинали за България - 2 юни, общинското ръководство кани силистренци на поклонение пред паметниците на Васил Левски и на Стефан Караджа. Поднасянето на цветя ще започне 11.45 часа. Хайде заедно да сведем чела в минута тишина, да почетем паметта и гордия революционен дух на смелите българи. И тази година, на 2 юни, в Деня на Ботев група общественици, дейци на културата и образованието от Силистра ще обиколят светите български места в румънския град Браила. Те ще поднесат цветя пред паметника на Христо Ботев в центъра на града и пред паметната плоча, белязала мястото на срещи на български революционери. Ще посетят българската църква "Възнесение Господне" и ще положат цветя на плочата в двора на църквата, увековечила създаването на Българското книжовно дружество през 1869 г., по-късно преименувано в Българска академия на науките. В обиколката ще се включат и представители на Асоциацията на българите в Браила. Повече от 20 години Регионалната комисия на Националния дарителски фонд "13 века България" поддържа традицията със съдействието на община Силистра.

"Установяваме, че румънец се грижи за "градинката на Христо Ботев" в Браила край средностатически жилищен блок от 60-те години на XX-я в. Намира се на булевард с популярно име, което в превод означава "Независимост". Алея с градинка покрай нея. Личи, че е окопана старателно. В нея - "паметник". На пръв поглед нищо особено. Вглеждаш се и виждаш знамето на Румъния и едно име. Ангел Георге. Кой ли е този герой? И ето го героят! 84-годишен о.з. полковник от армията. И приятел на България покрай нашия поет и революционер Христо Ботев. Защото, редом с общинарите, той се грижи вече 30 години за паметната му плоча и за градинката около нея. Нашият пръв четник заслужава това уважение. Отделно и за паметника му има грижа, но той е на друг още по-голям булевард в крайдунавския град. В който си спомнят още за Васил Левски и за хана на Странджата. Защото в българската история и литература остава завинаги повестта "Немили-недраги" на патриарха на българската литуратура Иван Вазов. По ирония на съдбата, в София, Силистра и Браила режисьорът Александър Морфов засне телевизиониная сериал "Хъшове", по сценарий, лежащ в основата на "немилите-недрагите" българи от "70-те" на XIX-я в."

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right