Шефът на Общинския съвет в Силистра със заплата от 2 бона, само кметът взема повече

Шефът на Общинския съвет в Силистра със заплата от 2 бона, само кметът взема повече

Регион: Силистра Категория: Общински съвет Публикувано: Прегледи: 6824
Шефът на Общинския съвет в Силистра със заплата от 2 бона, само кметът взема повече

Българинът винаги е гледал в паницата на съседа, за да се информира какви доходи докарва, без да се интересува как ги изкарва. Особено голям му е интересът към копанката на властимащия - депутат, министър, кмет, общински съветник и т.н. И има защо - обикновено държавната баница е най-голяма и винаги е вкусна. А и така да се каже, "министър" означава слуга, а това означава, че е справедливо работодателят, т.е. народът, да знае какви възнаграждения получава подчинения му.

Председателят на Общинският съвет в Силистра д-р Мария Димитрова (ГЕРБ) ще получава нова заплата в размер на 2109,00 лева, решиха на юлската си сесия местните старейшини. Докладната за корекцията във възнаграждението на общинския председател беше внесена от кмета на дунавския град д-р Юлиян Найденов. В нея като мотив за увеличението на месечните пари той посочва, че според Закона за местното самоуправление и местната администрация /ЗМСМА/ възнаграждението на председателя на Общинския съвет не може да надвишава 90% от заплатата на кмета.

Срещу тези пари обаче д-р Мария Димитрова ще работи на пълно работно време от 8 часа на петдневна работна седмица. Освен това решението за новата заплата на общинския председател е със задна дата - от 26 юни, тази година. Върху това шефът на местния парламент в Силистра ще получава допълнително трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит, както казват българските закони.

На същата сесия съветници освободиха своя шеф от две постоянни комисии - здравеопазване и социална политика, децата, младежта и спорта, и общинска собственост, приватизация и следприватизационен контрол, жилищна политика, тъй като това представлявало несъвместимост на функцията й на председател и участието й в тези постоянни комисии, отново според ЗМСМА.

Самият градоначалник д-р Юлиян Найденов пък всеки месец се подписва във ведомост срещу заплата от 2 344 лева, а допълнителните му трудови възнаграждения се определят на основание на нормативната уредба, определяща заплатите в администрацията.

Както е известно, общинските съветници от Силистра, също получават пари за "тежкия и отговорен труд", който полагат...веднъж месечно в пленарна зала и до 3 пъти за същото време в заседанията на комисиите, ако не са възпрепятствани да ги посетят. Парите отново са от бюджета на общината. Тяхното възнаграждение е "вързано" със средната брутна работна заплата на администрацията в местната община, която към януари т.г. е 574,64 лева.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right