Кутловица като предпочитана дестинация за селски туризъм

Кутловица като предпочитана дестинация за селски туризъм

Регион: Алфатар Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 831
Кутловица като предпочитана дестинация за селски туризъм

Кутловица, отстоящо на около 35 км югоизточно от Силистра, е едно от най-закътаните села в нашия регион. Пътят към него минава през гъсти гори, а самото то е разположено в китна котловина, откъдето идва и името й. Впечатляват нейният храм "Свети Георги Победоносец", строен в началото на 20-ти век, както и разположената в близост до него белокаменна чешма с вечно течаща от медния й чучур студена вода.

Наоколо също има гори, залесени предимно с дъб и акация и обхващащи района на Сухата река, обграден от образували се преди милиони години високи скали от гранит и варовик. Когато, минавайки по горските пътеки, човек се изкачи върху някоя от тях, пред очите му се разкрива невероятна гледка.

Това са шеметни каньони и бездни, обрасли с вековни дървета и пронизани от множество дупки и пещери, обитавани от дивите животни. В тях гнездят и доста орли, чийто величествен полет може да се наблюдава отвисоко, откъдето и големият интерес на природолюбителите към тези места. Напоследък там се появяват дори алпинисти, щурмуващи смело отвесните зъбери, които без съответното оборудване никога не биха могли да се достигнат директно.

Вечер врати отваря селският хоремаг, помещаващ се в стилна постройка от алпийски тип и с интериор, наподобяващ ловджийска хижа. Той се намира в близост до мегдана и редовно събира компаниите, засядащи там през нощните часове на сладка раздумка и разпивка. Недалеч от него се строи и къща за гости, понеже туристите стават все повече, идвайки от Силистра и от страната.

Идеята е в Кутловица да започнат да се привличат и чужденци, които сто на сто ще бъдат очаровани от нейната магична атмосфера. Те могат да се "телепортират" и в античността, ако се има предвид светилището на тракийския бог Залмоксис, намиращо се отново в Сухата река, на няколко километра от селото. Изобщо има какво да им се покаже, да не говорим за девствената природа и за чистия му въздух, коментират неговите жители.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
FOODMARK Delivery Sticky