Сватбена софра постави Балкански рекорд

Сватбена софра постави Балкански рекорд

Регион: Силистра Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 4571

Балкански рекорд за най-дългата сватбена софра на Балканския полуостров бе поставен в Разград. Рекордната софра бе подредена специално за сватбата на двамата младоженци Виктория и Денислав от Силистра, които се врекоха във вярност по подобие на сватбата на Манол и Елица от филма "Време разделно". Сватбата бе част от програмата на третото издание на националния фолклорен събор "Лудогорие", организиран от сдружение "Лудогорие", със съдействието на РЕКИЦ "Читалища" и подкрепата на община Разград.

Във възстановката се включиха над 1000 души - роднини и близки на младоженците, приятели и много хора от всички краища на страната. Всички гости, облечени в народни носии бяха насядали на пет софри, разположени върху традиционни български черги.

В началото младоженците сключиха граждански брак на сцената пред хилядите гости на събора. След това отец Иван от Нови хан благослови младото семейство. За да бъде автентичен ритуала, 52 медни чана заедно със седем каба гайди озвучаваха местността. За гостите бяха осигурени 200 погачи, половин тон вино, 200 кг сирене, 7 казана с боб по хайдушки и 12 агнета.

Специална комисия в състав Ангел Ангелов, Костадин Станев и Георги Геров измери софрите и издаде сертификат за поставен рекорд. Носител на рекорда е сдружение "Лудогорие". Общата дължина на петте софри е 441, 60 метра с 1000 участници. Рекорда е регистриран в 15.35 часа в местността "Пчелина". Сертификатът бе връчен на председателя на сдружението Валентин Димов, който по думите на Ангелов е направил възможното традицията да оживее пред погледите на хиляди хора.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right