В Гарван откриха жътвата с ритуал на полето и с фестивал на хляба

В Гарван откриха жътвата с ритуал на полето и с фестивал на хляба

Регион: Ситово Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 1978

В Силистренското село Гарван край река Дунав откриха за седма поредна година жътвата с ритуал на нивата и с Фестивал на хляба, проведен в Добруджанската къща в селото. Негови организатори са Земеделска кооперация "16 декември", кметство Гарван, Народно читалище "Димитър Ив. Полянов" и Клуб на инвалида и пенсионера "Надежда". За всички тях имаше в задочен план поздравителен адрес от областния управител Насуф Насуф, както и лични послания от зам. кмета на общината Елисавета Кърова и от Станчо Арсов, общински съветник, спонсор и председател на НЧ "Христо Смирненски" в село Ситово, което е общинският център. В ритуалите участва енорийският свещеник поп Стефан от Доростолска епархия.

Председателят на кооперацията Иван Добрев представи тазгодишната ситуация с реколтата от ечемик, пшеница, рапица и в перспектива - тютюн, овошки, слънчоглед и царевица. "Най-малко 20% от житото е полегнало, което ще намали добивите, макар част от качествата - глутен, например, са добри, което не означава, че цената ще гарантира покриване на разходите", обяви председателят. Той се похвали, че поредната придобивка в една от най-големите кооперации в региона е капковото напояване на 80 дка тютюн и на овошките към стопанството.

Местната певица Минка Стоева повече певиците от женската група в типична добруджанска жътварска песен по време на ритуалното ожънване, завършило с първа ръкойка, която шефът на кооперацията възнагради със стотачка за берекет. Гостенките от Женската вокална група от Ситово влизат в движение в партньорство с местните си "колежки", за да създадат настроение на гостите, вкл. от Националната служба по зърното и от Областна администрация - Силистра. Свещеникът отслужва водосвета, освещавайки техниката и поръсвайки със светена вода участниците в жътвата. Над 500 т ечемик вече са в хамбара, както и 1 500 т пшеница - в силозите. Чака се добро време, за да продължи прибирането на урожая. Засега слънцето пече като в стихове на революционера Ботев и в разкази на Йовков - певеца на Добруджа.

Добруджанската къща в Гарван е ов очакване на гостите си за поредното издание на единствения по рода си в област Силистра Фестивал на хляба. Таози година са над 40 участници от Гарван, Ситово и др. околни населени места. Предимно дами, но сред тях и музикантът Атанас Иванов - носител на една от наградите сред осемте в 4-те категории: "Пити", "Баници", "Сладки" и "Солени" изделия. В резултат - на кого комплект гювечета, на друг - тиган, на трети - тавичка, и т.н. На всички - брагодарсктвени адреси. И песни, естествено, за които акордеонистът Стоян Дечев - почетен гражданин на Силистра, не се скъпи да подкара, заедно с кавалджията и хармонджията.

Само мелницата на 100 години тази година явно няма да проработи за демонстрация "а ла вечен двигател", защото все още й липсва онази част, която ще й позволи да бъде символ на едно отминало време, когато чорбаджията може да е бил изедник, но в селото е имало достатъчно хора, за да живеят, работят, творят и пеят заедно. За разлика от днес, когато по селата няма хора, особено млади или, ако ги има, те се чувстват несретни и в безнадеждност. Българинът отдавна е казал, че няма нищо по-голямо от хляба, стига да го има на трапезата и да е изкаран със собствен труд, достатъчно заплатен, за да стига и за мезето, и за пиенето към него. И за достоен живот тук, в родината.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right