В Алфатар проблемът с кучетата влиза в часа на класния ръководител

В Алфатар проблемът с кучетата влиза в часа на класния ръководител

Регион: Алфатар Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 915
В Алфатар проблемът с кучетата влиза в часа на класния ръководител

От новата учебна година в часовете на класния ръководител в Алфатар ще бъдат залегнати теми, свързани с с представяне на информация за опасност от бяс и други заразни болести, които се пренасят от кучето на човека, стана ясно на проведеното наскоро заседание на местната епизоотичната комисия, научаваме от профила на общината във Фейсбук.

Участниците в комисията са обсъдили предприемането на мерки за намаляване на безстопанствените кучета, криещи риск от заболяване с бяс и мерки за контрол на домашните кучета. В момента общината е в процес на предприемане на конкретни дейности за намаляване популацията на бездомни кучета. Работи се плана за действие за овладяване на популацията на безстопанствените кучета на територията на община Алфатар, обхващащ периода 2013-2015 г., който е в изпълнение на едноименна програма, приета от общинския съвет.

Като трудност се отчита фактът, че не може да се отговори на изискванията за защита на животните, тъй като не е възможно настаняване в приют, защото на територията на област Силистра все още няма лицензирана подобна дейност. Очаква се да заработи приютът за бездомни кучета в община Тутракан. Общината има договор от юни т.г. за 3 месеца с фирма, която ще извърши залавяне, обезпаразитяване, ваксиниране, кастриране и регистрация на бездомните кучета, на които ще се поставят електронни чипове. Заделеният бюджет е от 1 000 лв.

През 2013 г. са регистрирани 136 кучета в община Алфатар. Наблюденията показват, че понякога собственикът плаща местна такса "куче" в общината, което на практика означава, че го регистрира, но домашният любомецму не е чипиран, ваксиниран и обезпаразитен. Имало и случаи, в които кучетата са "обработени", но липсват в регистъра. Регламентът е при навършване на 6 месеца на кучето то да има паспорт, ваксинация и обезпаразитяване, като не се заплаща такса за куче с чип за първата година от живота му.

Ефект след 10 години се очаква, ако се извършват реални дейности по изпълнение на националната стратегията за намаляване популацията на бездомните кучета: регистрация, обезпаразитяване и кастриране, обобщават специалистите. Има определен ред за евтанизация на агресивните кучета.

Заседанието на алфатарската епизоотична комисия завърши с няколко направиха предложения: да се направи анкета сред собствениците на домашни животни за нагласите им за регистрация и обработка на животните им при цена на услуга от 50 лв. И още: да се създаде в общината комисия за инвентаризация кучетата по населени места, като се преброят домашните и ловните кучетата. Междувременно ще продължи изпълнението на плана за действие за овладяване на популацията на безстопанствените кучета на територията на община Алфатар. От новата учебна година в часовете на класния ръководител ще влязат теми, свързани с превантивната дейност - представяне на информация за опасност от бяс и други заразни болести, които се пренасят от кучето на човека.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
FOODMARK Delivery Sticky