Седми "Фестивал на хляба" в село Гарван

Седми "Фестивал на хляба" в село Гарван

Регион: Ситово Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 1025
Седми "Фестивал на хляба" в село Гарван

В крайдунавското село Гарван в неделя на 6 юли 2014 г. ще се проведе седмото издание на "Фестивал на хляба", единствен по рода си в област Силистра. Празникът ще започне с ритуално освещаване на техниката за събиране на житото по стар добруджански обичай и ще завърши с трапеза, на която местните майсторки на хляба ще покажат пред жури тестени изделия. Предстои и демонстрация на възстановената единствена в района повече от сто години мелница по технология от преди век-век и половина.

Според програмата в 9 часа се тръгва от стогодишната "Добруджанска къща" в село Гарван за житните полета, където ще се извърши освещаване на нивата и техниката, прибираща реколтата, след което ще се открие жътвата. Обикновено ЗК "16 декември" е домакин на събитието. В 11 часа е откриването на фестивал на хляба, като събитието е в двора на "Добруджанската къща".

Регламент за участие в предвидения конкурс в рамките на "Фестивал на хляба": в конкурса за най-добре приготвено тестено изделие желаещите трябва саморъчно да са изработили съответния продукт, като изискването е при регистрацията той да бъде опакован (закрит). Регистрацията ще се извършва при Гинка Макриева (Народно читалище "Димитър Полянов") в Добруджанската къща от 8 до 10 ч. на 6 юли. Всяко изделие ще получи свой регистрационен номер, с който ще участва в конкурса. В 11 ч. изделията ще бъдат изложени за оценяване от независима комисия. Предвиждат се награди за класираните на първо и второ място, като критериите за оценка са: вкусови качества; сложност на приготвяне и естетичен вид.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right