Избрани моменти от пресконференцията в Силистра на Румен Христов, кандидат за президент от СДС

Избрани моменти от пресконференцията в Силистра на Румен Христов, кандидат за президент от СДС

Регион: Силистра Категория: Политика Публикувано: Прегледи: 895
Избрани моменти от пресконференцията в Силистра на Румен Христов, кандидат за президент от СДС

За себе си: "5 години бях главен секретар на президента Петър Стоянов и познавам механизмите на президентската институция; бях министър в правителството на Стефан Софиянски по време на зърнената криза, бил съм и зам.-министър".

"През втория си мандат президентът Георги Първанов се съсредоточи върху (дейностите) лов, изграждане на формацията АБВ и постигане на "голям шлем" (изграждането на АЕЦ "Белене", "Бургас-Александроуполис" и "Южен поток"). Вместо за "Белен", бих насочил парите (12-13 милиарда) за туризъм, малък и среден бизнес и други дейности за съживяване на икономиката. За десните хора у нас три са проблемите: "ниски доходи, високи цени и голяма дребна битова престъпност". "Десните" не живеели добре, защото при приватизацията "червените банки" не им дали кредити, за да участват в нея.

Първанов се превърнал в "резидент на Русия в България, вместо да остане президент на България". Не желаел повече правомощия за президента, сегашните били достатъчно за държавен глава на парламентарна република, каквато е България. Стана ли президент, няма да назнача нито човек от ДС".

"Отворени избори" за десен кандидат за държавен глава ще има на 5 или 12 юни., но не са известни причините, поради което те се забавят. Според Румен Христов, за СДС обикновено гласуват 300 000 души, но други 700 000 избиратели с десни убеждения не участват в избори. И твърди: "На тях разчитаме, за да стигнем до балотаж без пазарлъци и задкулисни договорки". Предстои СДС за 4-ти път да поиска оставката на министъра на земеделието Мирослав Найденов, защото не се справял с работата си. Христов: "ГЕРБ назначи нови над 5 600 чиновника". 120 000 повече са чиновниците у нас в публичния сектор, в сравнение с 2001 г., а оттогова България е намаляла с 600 000 души. За поведението на Волен Сидеров, Румен Христов каза, че ще бъде уведомена Европейската народна партия, защото този човек управлява заедно с ГЕРБ. За "небалансираното му поведение" очаквал реакции от Цецка Цачева, Цветан Цветанов и от Борис Велчев.

За изборите Румен Христов разчитал да го подкрепят масово в 5-6 града, в които СДС-кметовеет ще се борят за четвърти мандати. Той бил изненадан, че "Белене" изведнъж от "гьол" в очите на Бойко Борисов, се превърнал в приоритетен проект. Така ГЕРБ продължавал енергейната политика на БСП, което сближавало двете партии. Категоричен е: "Проектът е скъп и не е на сигурно място". Смята: "Шенген" за България е допълнителен поминък, особено в регионите, където ще се пазят границите на ЕС". Признава: "Преди 10 години десните политици сложихме личното си его отпред, казахме си лоши думи". Обещава: "Ще бъда различният, диалогичният и прагматичният президент". Убеден е, че в предстоящите избори "Атака" и ГЕРБ не могат да бъдат нещо различно едно от друго, защото управляват заедно вече две години, както и БСП и ГЕРБ, защото защитават едни позиции, примерно в енергийната политика. Прогнозира: "Битката за "Дондуков 2" ще е лидерска, време било десен кандидат да се върне на върха в държавата след десетгодишна опозиция".

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right