700 певци и танцьори в седмия Празник на бялата водна лилия

700 певци и танцьори в седмия Празник на бялата водна лилия

Регион: Главиница Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 1246

В района на Защитена местност "Блато Малък Преславец" край река Дунав се проведе за седма поредна година станалият много популярен напоследък Празник на водната лилия. Той включва песни и танци от добруджанския фолклор, както и изпълнения от други области. Тази година се явиха 33 състава от Силистренско и Русенско, както възрастни, така и деца. По традиция имаше състезание за най-успешен улов сред рибарите, които се радват на десетина нови къщички и пристан в Дунава, изградени от община Главиница по европейски проект.

Кметът на общината Хюсеин Хамди бе сред зрителите на празника, на който е съорганизатор, заедно с кметския наместник Галина Ангелова и Народно читалище "Йордан Йовков 1946". Благодарение на тях и на партньорите: "Мегатрон" ЕАД-София, "ЕЛЕКТРА-СОД" - Силистра, "Булагро" АД - Стара Загора, "ЗОВ 92 КОМЕРС" - Тутракан, ЗК "Дунав 93" - село Малък Преславец и др., става възможен празникът, в който се включиха над 700 души. Специален поздрав в писмен вид към участниците отправи областният управител Насуф Насуф, според когото подобен род инициативи стимулират самодейците да се подготвят отговорно и с желание да показват творческите си заложби.

Всички певци и танцьори, сред които турци и роми, се изявиха на сцената пред езерото с лилиите. Този вид бяла лилия e застрашен вид, описан в Червената книга на България. Образуваните от нея колонии са на територия от 46 дка и са популация №1 в страната. Блатото "Малък Преславец" е сред малкото запазени влажни зони в България покрай река Дунав. В него има 147 вид птици, повече от половината от които са гнездящи. Езерото е хранителна база за чапли, блестящи ибиси, корморани и други подобни видове птици, гнездящи в намиращrs се на около 30 км по пътя към Силистра друг важен природен обект в областта - биосферното езеро, известно като Поддържан резерват "Сребърна", който наесен отбелязва 65-ата си година.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right