В Събота - Празник на водната лилия в Малък Преславец

В Събота - Празник на водната лилия в Малък Преславец

Регион: Главиница Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 917
В Събота - Празник на водната лилия в Малък Преславец

За седма поредна година в с. Малък Преславец, община Главиница ще се проведе Празник на водната лилия. По традиция в програмата са включени песни и танци от добруджанския фолклор. Ще има и състезание за най-успешен улов сред рибарите.

Организатори на празника са кметството в Малък Преславец, читалището и Община Главиница.

Блатото край Малък Преславец е царство на бялата водна лилия, която е застрашен вид описан в Червената книга на България.

Тук, този вид е образувал колонии, които заемат около 46 дка от повърхността на блатото и формират най-голямата цъфтяща популация на територията на България. А блатото Малък Преславец се оказва една от последните запазени влажни зони по българския бряг на р. Дунав. Птичето богатство на района до този момент наброява 147 вида, като гнездящи от тях са 82 вида. Блатото е обявено за защитена местност и се намира на 4 км северно от с. Малък Преславец, в непосредствена близост до р. Дунав. Отстои на около 30 км от резерват "Сребърна", и служи за хранителна база на чапли, блестящи ибиси, корморани и други, гнездящи в резервата птици.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right