Грънчарово с първи песенен и игрови събор

Грънчарово с първи песенен и игрови събор

Регион: Дулово Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 1224
Грънчарово с първи песенен и игрови събор

В дуловското село Грънчарово, в което живеят малко повече от 500 души, се проведе първият събор "Грънчарово пее и играе", организиран от кметството съвместно с НЧ "Христо Ботев". В него участваха общо 31 групови и индивидуални изпълнители от областите Силистра, Добрич и Велико Търново. Участниците получиха статуетка и грамота за участието си. Финалът на събора бе с едночасов концерт на Калинка Вълчева, наричана "славей на Добруджа". Наскоро тя бе председател на жури в село Айдемир, където пък се проведе първият конкурс "С песните на Георги Жеков" в памет на певеца, за когото се казва, че е "едно от сърцата на Добруджа".

На 14 юни е поредният Празник на лилиите в крайдунавското село Малък Преславец. На 28.06.2014 г. е деветият фолклорен събор за автентичен фолклор "Алеково пее - с песните на Димитрина Кунева", в чест на първата певица, записала добруджанска песен в БНР в средата на 50-те години на миналия век.

През последните два месеца в различни населени места на областта се проведоха културни прояви: Фестивал на мъжката песен в Ситово, Хумористичен фестивал "Сребърна пее и се смее", Фолклорен събор "Алфатарски багри", Карнавал "Златното магаре" в Дулово и др. С тържества са почетени 120-ата година на читалището в Алфатар, годишнините на читалищата в Тутракан, Листец и Правда, както и на хор "Седянка" в Силистра.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right