Силистра взе участие в 18-тата кметска конференция на организацията "Европейски градове срещу дрогата"

Силистра взе участие в 18-тата кметска конференция на организацията "Европейски градове срещу дрогата"

Регион: Силистра Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 958
Силистра взе участие в 18-тата кметска конференция на организацията "Европейски градове срещу дрогата"

Зам.-кметът и председател на Общинския съвет по наркотичните вещества - Нели Стоилова, заедно с експерти от ПИЦ и съвета, взеха участие в 18-тата Кметска конференция на организацията "Европейски градове срещу наркотиците" (ЕCAD). Конференцията се проведе на 12 и 13 май, а домакин на конференцията бе община Варна. В пленарните сесии на двудневната конференция на ЕCAD участие взеха над 150 участници и 50 гости от 17 държави и 43 европейски общини. Конференцията откри Кирил Йорданов - кмет на община Варна. Приветствия към участниците поднесоха Джим Кор - председател на ЕCAD и Юрий Федотов - директор на дирекция "Наркотици и престъпления, свързани с наркотици", ООН. Форумът продължи с представяне от страна на участниците на тенденции и политики, свързани с превенцията и употребата на дроги в страните от Европа. По-интересни за участниците бяха темите: "Преглед на европейските насоки и развитие", представена от Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркотичната зависимост; "Наркотична реабилитация - обществен дълг или социална инвестиция с висока доходност - шведския опит", представена от Института за социоекологична икономика в Швеция; "Младежта в Европа - не кампания, а тиха революция" - представена от преподавател в Колумбийския университет. По молба на организаторите от ЕCAD, доц. д-р Христо Бозов - зам.-кмет на община Варна и председател на Варненския общински съвет по наркотични вещества представи общинските политики за намаляване търсенето на психоактивни вещества, а експерти от ГДБОП - София представиха на участниците информация за "Балканския път на дрогата". ЕCAD обединява 262 общини от 31 държави с мисията си за формирането и поддържането на политики и програми срещу злоупотребата с психоактивни вещества, основавайки се на принципите, заложени в Конвенциите на ООН за борба с наркотиците. Централата на ЕCAD е в гр. Стокхолм, Швеция. Силистра е пълноправен член на организацията от 2005 г. Годишните кметски конференции са най-висшият форум на ЕCAD за взимане на решения и формиране на политики в областта на намаляване предлагането и търсенето на психоактивни вещества.

За пръв път българска община е домакин за тази конференция. Община Варна домакинства тазгодишния форум поради висока оценка, получена от градовете-членове на организация за изпълнение на следните критерии: Наличие на ефективни стратегии и политики, насочени към намаляване търсенето на психоактивни вещества на общинско ниво; Развита и функционираща междуинституционална мрежа; Наличие на достатъчен експертен потенциал; Добри практики, които да бъдат популяризирани сред заинтересовани експерти и институции. Като тенденции и нови предизвикателства бяха очертани проблемите, свързани с увеличения брой деца, злоупотребяващи с алкохол; нарастване на комбинираната употреба на няколко вида наркотици и алкохол и разширяване необходимостта от разширяване на обхвата и продължителността на превантивната работа с деца и семейства в риск.

Информацията е на Кремена Петрова, експерт в ПИЦ и един от участниците във форума

На общата снимка - зам.-кмет Нели Стоилова, Стела Павлова, Кремена Петрова, Илка Караколева - експерти по младежки дейности и превенция на накроманиите в общината, ПИЦ и ОбСНВ

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right