Петър Курумбашев бил най-дисциплинирания народен представител

Петър Курумбашев бил най-дисциплинирания народен представител

Регион: Силистра Категория: Политика Публикувано: Прегледи: 1355
Петър Курумбашев бил най-дисциплинирания народен представител

Народните представители от КБ Петър Курумбашев и Антон Кутев се срещнаха с повече от 60 журналисти, общественици, местни интелектуалци, дейци на културата и граждани в неделния ден в Силистра. При това с разнообразни политически предпочитания, за да участват в дискусия за свободата на словото и състоянието на гражданското общество в България. По данни на авторитетната международна организация "Репортери без граници" България е на 77 място в света по този показател, изпреварвана от държави като Суринам и Того.

Срещата започна шеговито, като Петър Курумбашев сподели, че е най-дисциплинирания народен представител, тъй като "Всеки ден съм в избирателния си район - там е сградата на Народното събрание", но съвсем сериозно прозвуча споделеното от него: "Никога не съм виждал медиите толкова наведени, както в момента", и допълни: "Има медии, които за последната година не са написали и един критичен ред за властта. Дори във вестник "Дума" има критични материали за БСП и вървят различни вътрешнопартийни дискусии". Кутев добави, че това отговаря и на констатациите от американския "Доклад 301", според който в Европейския съюз има сериозна заплаха за медиите в България, Унгария и Италия. Подобна заплаха е резултат и от свръхконцентрацията на българските медии, което е недопустимо според законодателството: 5-6 вестника са собственост на един човек, който държи и 70% от разпространението", разясни Кутев. Поради тази причина с Курумбашев ще направят официално запитване до Комисията за защита на конкуренцията.

Друг значим проблем е профанизирането на журналистиката. Според Курумбашев: "Профанизирането на журналистиката е резултат от профанизирането на политиката. Изгубихме битката за сериозната политика, което означава, че сме изгубили и битката за сериозната журналистика". В момента различни жълти вестници имат тираж от 300 000 броя, а сериозните едва достигат 5 000. Кутев допълни, че това, което е актуално в момента е политическата чалга, защото "Само това влиза в медиите". Той даде пример със съботното заседание на НС на БСП и широко обсъдените управленски проекти в сферата на културата и духовността, образованието и науката. Никой не им обърнал внимание, дори и да само, за да отбележи, че е неизпълним "поетият ангажимент за 350 млн. лева повече за култура".

По повод предстоящите избори Петър Курумбашев заяви, че БСП има реална възможност да спечели най-много кметове и общински съветници на местните избори, а за президентските заяви: "БСП може спокойно да спечели и президентските избори, а при добра кампания да води още на първи тур, но балотаж със сигурност ще има. От позицията на лидер сред политическите партии БСП ще може да постави и въпроса за предсрочни парламентарни избори". Той съобщи още, че е разговарял с членове на парламентарната група на БСП, за да предложи промяна в Конституцията, според която 12 месеца преди всякакви избори да не могат да се правят промени в изборното законодателство. "Ще предложа също така тази промяна да влезе в сила от 42-то Народно събрание", завърши Курумбашев.

Според Петър Корумбашев трябва да се обявява собствеността и в електронните издания, "както и да се показват връзките между някои електронни и някои печатни издания, трябва да работим, за да се събуди обществото, като му казваме истината, защото толкова подтиснати и толкова "услужливи" медии не сме имали през последните 20 години и хората могат да научат истината само в директни контакти", заяви Корумбашев.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right