В Силистра няма ученици с положителни проби за СПИН

В Силистра няма ученици с положителни проби за СПИН

Регион: Силистра Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 1238
В Силистра няма ученици с положителни проби за СПИН

*Днес е Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

За първи път Международният ден за съпричастност със засегнатите от пандемията на ХИВ/СПИН се отбелязва през 1983 г. в Сан Франциско и Ню Йорк. От тогава до днес в повече от сто страни по света всяка трета неделя от месец май стотици хиляди хора участват в най-голямото и най-старото събитие, свързано с проблема ХИВ/СПИН, реализирайки мащабни инициативи, като израз на почит към жертвите на вируса, на съпричастност и подкрепа на тези, които живеят с него. Те целят да привлекат вниманието на широката общественост към това глобално здравно предизвикателство, да повишат общественото съзнание и толерантност и да преодолеят предубежденията и дискриминацията. Обществото ни все още не познава цялата болка и всички трудности, пред които болестта изправя живеещите с ХИВ/СПИН, не осъзнава напълно необходимостта от борбата срещу СПИН.

Днес близо 33 милиона души по света са инфектирани с ХИВ, като на всеки 12 секунди един човек се заразява с вируса, а на всеки 16 секунди - един умира от СПИН. Приблизително 6 милиона заразени с ХИВ лица получават лечение.

Според доклади на ООН проблемите на ХИВ/СПИН вече получават по-адекватен отговор - подобрен е достъпът до лечение, наблюдава се напредък в методите на превенция и спазването на човешките права и достойнство на засегнатите от вируса.

Тази година 15 май ще премине под надслов "Да докоснеш човешки животи". Мотото акцентира върху многото човешки съдби, белязани от ХИВ, върху хилядите животи, прекъснати от болестта. Международният ден за съпричастност със засегнатите от пандемията на ХИВ/СПИН се отбелязва 3 седмици преди срещата на високо равнище на ООН по проблемите на ХИВ/СПИН. На нея международната общност ще повдигне въпроси, свързани с подобряване на превантивните мерки по отношение на ключови рискови групи - млади хора, мъже, които правят секс с мъже, инжекционно употребяващи наркотици, проституиращи.

По повод 15 май - Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН и провеждането на третия етап на Националната АНТИСПИН кампания, стартирала на 1 декември 2010г., РЗИ-Силистра организира и реализира регионална кампания в партньорство с РЗИ-Добрич, ПМГ "Св. Климент Охридски" и медиите.

Кампанията се проведе в ПМГ " Св. Климент Охридски" под надслов: "ПРИЕМИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО НА ЗДРАВОСЛОВНИЯ ИЗБОР".

От предоставения КАБКИС се възползваха 56 души, които се изследваха за ХИВ/СПИН и узнаха своя ХИВ-статус. Няма лица с положителен ХИВ-статус.

В хода на кампанията ученици и работещи в училището, пожелаха да измерят въглеродния монооксид в издишвания от тях въздух - общо 93 души, от които 65 - активни пушачи, 26 - пасивни пушачи и 2 - бивши пушачи от шест месеца. Двама от активните пушачи, преминали теста, изявиха желание да посещават кабинета за отказ от тютюнопушене, който се намира в РЗИ-Силистра, Отдел " Профилактика на болестите и промоция на здравето".

В организираната във фоайето на втория етаж на училището за учениците от 9 до 12 клас информационна кампания "Въпроси и отговори" 130 ученици показаха своите знания на теми -ХИВ/СПИН и тютюнопушене и участваха в томбола с награди.

Кампанията премина при изключително голям осъзнат интерес към сериозността на проблемите. Тя доказа полезността и необходимостта от подобни съвместни инициативи, които да работят в посока на формиране на индивидуални поведенчески модели за преценка на степента на риска в живота на младите хора.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right