Болниците със задължения от половин милиард лева

Болниците със задължения от половин милиард лева

Регион: България Категория: Здраве Публикувано: Прегледи: 497
Болниците със задължения от половин милиард лева

Задълженията на болниците от началото на мандата на БСП са над 500 милиона лева, съобщи министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева пред БНР.

Министър Андреева обясни, че вече втора година ведомството настоява процентът от акцизите върху цигарите и алкохола, които по закон се полагат на здравеопазването, да влязат в здравната система, но той отива директно в държавния бюджет.

Ведомството на Андреева ще предложи здравнонеосигурените лица, които не са социално слаби, да се налага да платят здравните си вноски за всички години назад, ако искат да възстановят здравноосигурителните си права.

По закон сега това се прави само за три години назад. Таня Андреева отбеляза, че въпросът тепърва ще се разисква. Тя допълни, че около 150 000 са здравнонеосигурените у нас, които не са социално слаби.

Министерството на здравеопазването готви създаването на мрежа от патронажни центрове в 16 общини и в 28 области. В тях ще се проследяват хронично болните пациенти.

Посредством програма между Министерството на здравеопазването и това на образованието през есента започват да се обучават лекари-асистенти и парамедици, но до степен бакалавър, които ще работят в патронажните центрове.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
FOODMARK Delivery Sticky