В Силистра започна регионално състезание "Млад фермер", областният управител поздрави участниците от 23 земеделски училища

В Силистра започна регионално състезание "Млад фермер", областният управител поздрави участниците от 23 земеделски училища

Регион: Силистра Категория: Земеделие Публикувано: Прегледи: 1106
В Силистра започна регионално състезание "Млад фермер", областният управител поздрави участниците от 23 земеделски училища

В последните дни на март - от петък до неделя, град Силистра е домакин на регионалния кръг на състезанието "Млад Фермер". То се провежда на ротационен принцип на домакинство по предложение на Аграрния университет в Пловдив и с подкрепата на МОН. Тази година е петото издание и негов домакин е създадената преди 105 години ПЗГ "ДОБРУДЖА". Участниците - близо 70, са 23 отбора, т.е. от толкова на брой училища от цяла Северна България - от Видин до Добрич. За сравнение - в Южна България броят на земеделските гимназии и училища е само 12. Три са представителите на област Силистра - освен домакините, още училищата в Ситово и Средище.

Състезанието е в три направления - животновъдство, растениевъдство, механизация. В програмата на 29 март- "резитба на лози" в двора на гимназията (9-9,30 ч.), доене в кравефермата в Ситово (4-8 ч.), разпознаване на фуражи и семена (10-13 ч.), майсторско управление на трактор на територията на учебния полигон (9-13 ч.). Участниците в състезанието ще посетят крепостта "Меджиди табия".

Откриването на състезанието бе вчера в комплекс "Куин" в кв. "Деленки". Участниците бяха приветствани от областния управител Насуф Насуф, който в поздрава си прогнозира, че в близко бъдеще младия фермер ще бъде в основата на икономиката на страната. В този дух на мисли бяха и приветствията на Нели Иванова, началник на отдел в Общинска администрация - Силистра, от името на кмета д-р Юлиян Найденов; на д-р Габриела Миткова, началник на РИО на МОН, както и на представителите на две министерства - МЗХ и МОН. В проявата участват представители на няколко университета: Лесотехнически - София, Аграрен - Пловдивски, Тракийски и Русенски.

Награждаването е тази вечер, от 19 часа, отново в същия комплекс. Тогава е и празничната програма. Наскоро в Силистра бе състезанието "Млад строител", проведено в ПГС "П. Пенев". Професионалната гимназия от Ситово през април ще участва в подобен формат в Пловдив.

От ръководството на ПЗГ "Добруджа" съобщават: "Събирахме дарения, нашите земеделци много активно помогнаха - дариха продукти, закупиха много скъпи и оригинални награди, осигуряват спане и храна за децата и гостите. Внесени са много иновации по провеждане на състезанието, поради което вълнението е голямо."

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right