В Дулово обсъждат разработването на находището на каолин

В Дулово обсъждат разработването на находището на каолин

Регион: Дулово Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 2428
В Дулово обсъждат разработването на находището на каолин

По покана на кмета на Община Дулово-д-р Юксел Ахмед се проведе среща на представителя на "Рьопке" АД г-н Румен Гайтански с общинските съветници. В пряк разговор общинските съветници се запознаха с намеренията за създаване на на общо дружество между фирмата и общината за разработване на каолиновото находище, което е в дуловския край.

В провелия се разговор стана ясно, че намеренията за инвестиране и развитие в района датират от 9 години, но съдебни дела са спирали хода на инвестицията. За разлика от "Каолин" - Сеново, които искат само да добиват суровината, да я изнасят и обработват на друго място, г-н Гайтански има намерение да открие преработваща фабрика в района на град Дулово.

В бъдеще ще се създаде предприятие за изработка на порцеланови изделия, а това са работни места за хората от района. В началото работните места ще бъдат от 150 до 300, като тенденцията е те да достигнат 800-1000. Очаква се работата да започне през месеците юни и юли, тъй като все още се водят съдебни дела. Всички необходими документи са подготвени и когато стартираме ще имаме нужда от работници, багеристи, шофьори, лаборанти.

Гостът уточни, че при желание от страна на кметовете има готовност за среща с жители на селата, които са в близост до находището "Балабана" и е готов да построи отделен път, който да се ползва само за тежкотоварните машини. Гарантира спазване на екологичните изисквания, които налага и българското законодателство.

Каолиновите находища в община Дулово са известни от 60-те години на миналия век. Те не са разработвани, въпреки че със суровина от тях пробно са произведени няколко комплекта порцеланови съдове с добро качество. Според проучвания, залежите могат да се експлоатират за период от близо 40 години.

/По прессъобщение от ВАНЯ ПЕТРОВА, община Дулово/

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right