ВРАНЧА НИ РАЗЛЮЛЯ - 01.05.2011 5:33

ВРАНЧА НИ РАЗЛЮЛЯ - 01.05.2011 5:33

Регион: Силистра Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 1243
ВРАНЧА НИ РАЗЛЮЛЯ - 01.05.2011 5:33

*Трус от 4,9 в Румъния усетен и в Силистренско!

Земетресението в района с висока сеизмичност Вранча, Източна Румъния, е почувствано в Букурещ и други румънски градове, както и в съседна Молдова.

Станалото тази сутрин земетресение с епицентър в Румъния е усетено и в Силистренска област, но няма данни за щети и за пострадали хора. По данни на Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН днес в 5,33 ч. е регистриран трус с магнитуд около 4,7 по Рихтер и с епицентър на около 410 км в североизточна посока от София, извън територията на страната. За земетресение с магнитуд 4,9 през изминалата нощ в района с висока сеизмичност Вранча, Източна Румъния, съобщи по-рано Националния геофизичен институт на Румъния. Според неговите данни трусът е регистриран в 5,24 ч. местно време на 137 км дълбочина и е усетен и в Букурещ и други румънски градове, както и в съседна Молдова, съобщи частната телевизия "Реалитатя ТВ". Земетресението е почувствано слабо в българските общини Силистра, Кайнарджа, Алфатар, Дулово, Ситово, Главиница и Тутракан.

По думите на дежурния в Областния съвет на Силистра трусът е усетен за кратко, като леко полюляване, само за няколко секунди. Според специалистите от системата за защита на населението, в Силистренска област могат да възникнат земетресения от 7-8 степен по 12-степенната скала на Медведев-Шпонхойер-Карник.

Няма оценки за сеизмичната устойчивост на сградите в областта. Разработени са земетръсни карти с маркирани ориентири за местонахождението на зданията в населените места. Те ще се използват след евентуално земетресение за аварийно-спасителни дейности.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right