Митрополит Амвросий и свещеници доростолци, миряни и дарители, както и политици осветиха ремонта на православния храм в Дулово

Митрополит Амвросий и свещеници доростолци, миряни и дарители, както и политици осветиха ремонта на православния храм в Дулово

Регион: Дулово Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 1640

Облян в слънце на 10 ноември, град Дулово изкара един от най-големите си празници през последните години: най-после бе ремонтиран единственият в града православен храм, носещ името на св. вмчк Георги, в чест на който бе проведено освещаване с курбан за здраве. Митрополит Амвросий, духовен водач на Доростолска епархия, заедно със свещеници, вкл. архимандрит Боян, който ще служи в Дулово, проведоха ритуала по древния обичай. Хиляди дуловци и гости от други места участваха в ритуала.

Преди 75 години е открит храмът в някогашния град на белите кадъни (Аккадънлар), строен в продължение на 11 години. Строителят е дядо Нанко от село Иширково. По ирония на съдбата днес мюсюлмани извършват ремонта, а румънски екип от художници - Доронел Коман и дъщеря му Мадалина от град Роман в Молдова, възпитаници на академията в Букурещ, списва църквата, разположена върху 600 кв. м. площ. На век и половина е камбаната й, също реставрирана. За пръв път са изрисувани от двете страни 28 светци. Както някога, и сега в празника се включват представители на различни етноси - българи, арменци, турци, татари и роми.

Сдружение с нестопанска цел, създадено за ремонта на храма, начело на което стои бизнесменът Тодор Тодоров, събира средствата (общо над 100 000 лева), за да бъдат извършени строително-монтажните, бояджийски и рисувателни работи.

Работниците са от фирма "Шанс 2 000" на Шамси Сабит от Дулово. Повече от половината от парите са осигурени от бизнесмена инициатор, а останалите от десетина дарители, сред които и община Дулово начело с д-р Юсел Ахмед, кмет на общината, както и ПП ГЕРБ. Както и депутата Стефан Господинов, бизнесменът Стефан Иванов и др. Освен Господинов, в тържеството участва и Десислава Атанасова, също депутат от ГЕРБ.

Към дарителите в деня на освещаването се включи и народният представител Антон Кутев заедно с местната организация на БСП, пуснали в стъклената урна общо 1 250 лв.

Лидерите на ГЕРБ на национално ниво - Бойко Борисов и Цветан Цветанов, заедно с други членове на партията, се включиха в тържеството, изразявайки съпричастност към народополезното дело. Да отбележим, че в Дулово има две джамии - стара и нова, както и още един православен параклис, който е частно дело. Новоремонтираният храм, който придобива различна от предишната си визия, за пръв път от 40 години насам, е уникален с архитектурата си и специално с трите си купола, правещи го внушителен и забележителен. Областният управител Насуф Насуф отправи също поздрав до дарителите, подобно на кметовете на различни населени места от Крайдунавска Добруджа.

Д-р Ахмед покани всички да дойдат отново за Коледа, когато църквата и районът около нея ще бъдат специално украсени, за да направят още по-голямо впечатление.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right