Илхан Шахин, управител на фирма "Дестан" ЕООД - с. Искра: Държавата трябва да намери начин, с който да субсидира животновъдния бранш

Илхан Шахин, управител на фирма "Дестан" ЕООД - с. Искра: Държавата трябва да намери начин, с който да субсидира животновъдния бранш

Регион: Ситово Категория: Интервюта Публикувано: Прегледи: 10111
Илхан Шахин, управител на фирма "Дестан" ЕООД - с. Искра: Държавата трябва да намери начин, с който да субсидира животновъдния бранш

Държавата изисква най-много от нас, а в същото време с нищо не ни стимулира

По повод приключването на Европейския програмен период 2007-2013 г. и чукащия на вратата следващ, от който се очаква Европейският съюз да финансира България с над 6,6 милиарда евро, за периода 2014-2020 г., се свързахме с Илхан Шахин, управител на фирма "Дестан" ЕООД - с. Искра, за да научим малко повече за този отрасъл и очаква ли се финансово подпомагане по рамките на ЕС през следващите години.

- Господин Шахин, Вие сте един от основните работодатели не само в с. Искра, а и в област Силистра. В най-кратки думи каква е историята на Вашата мандра - кога е създадена, колко души работят в нея и каква социална роля изпълнява в района? Бихте ли ни разказали малко повече за това?

- Разбира се! Дейността на предприятието е производство на млечни и хлебни изделия. Стартирахме през 1994 г. с производство на краве сирене. Поетапно през 2002 г. и 2008 г. предприятието се разшири с нови цехове за производство на сирене, кашкавал и извара с модерно технологично оборудване и съвременни хладилни инсталации. Вследствие на това "Дестан" ЕООД бе одобрено за експортна дейност в страните членки на Европейския съюз под № BG1912016.

Като асортимент произвеждаме около 10 вида млечни продукти. Това са краве, овче и козе сирене, разновидности на отделни сирена и кашкавал. Производството във фирмата е в доста динамична зависимост от пазара. В момента тя работи с нормален капацитет, като над 100 души са ангажирани във всичките й дейности.

Фирмата е собственик и на производствено търговски комплекс "Дестан", състоящ се от модерна фурна за производство на хляб и хлебни изделия, магазин за хранителни стоки и ресторант. Ориентирани сме и към дейности, свързани с арендуване и обработка на земеделски земи за производство на зърнени култури. В продължение на няколко години фирмата стопанисва съвременен машинен парк и инвентар, свързан с дейността й като селскостопански производител.

- Вие казахте, че фирмата Ви е лицензирана за износ в европейските държави. Какъв процент от Вашата продукция отива за страните от Европейския съюз?

- Може да се каже, че повече от 25% от продукцията ни е за износ. Основно изнасяме за Испания, Германия, Англия, Румъния, Франция и САЩ.

- По Ваше мнение какво е бъдещето на млекопроизводството в България и респективно в района на Силистра?

- Говедовъдството е отрасъл, който тепърва предстои да се развива в България. Ако държавата има национална стратегия за близкото бъдеще на този сектор, за неговото възраждане, то ще се отрази веднага и на нашия район.

- Какво трябва да се направи от страна на държавата и институциите, за да се подпомогне Вашата дейност?

- Какво ли? Както ви отговорих на предишния въпрос, трябва национална стратегия. Според мен ако държавата субсидира бранша по един или друг начин, нещата биха били доста по-различни. Нашият сектор е най-слабо стимулиран да работи и същевременно е най-ощетен от всички селскостопански производства. Нужно е още създаването на механизми или лостове, с които държавният орган да се намеси, да настоява пред банките за безлихвени заеми, практика, която е доста добре позната в някои добри европейски държави. Понеже най-много изисквания се изискват за този сектор, а същевременно не правят нищо за нас. Относно европейското финансиране - предстои да разберем.

- Каква е Вашата мисия за успех?

- Подходът ни е да печелим клиенти с производство на традиционните български млечни продукти, като предоставяме на потребителя само и единствено високо качество.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right