Младежи от Франция пожелаха сближаване със Силистра

Младежи от Франция пожелаха сближаване със Силистра

Регион: Силистра Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 1403
Младежи от Франция пожелаха сближаване със Силистра

Младежи от френския град Базие, които пребивават в Силистра по програма "Леонардо" на ЕС, предложиха да бъде осъществено сътрудничество между двата европейски града. Това стана ясно по време на официална среща на гостите с ръководството на община Силистра.

Преди около месец ученици от силистренската Икономическа гимназия "Атанас Буров" са стажували в хотели и информационни центрове в град Базие. Домакини са им били учениците от Лицея по туризъм "Жан Мермо", разказа директорката на гимназията Дочка Милушева. От тази седмица седем девойки от лицея са на ученически обмен в нашия град. Води ги заместник-директорът им Мохамед Бужади. Двайсет дни са разпределени да работят на рецепциите на силистренските хотели.

Първите им впечатления за България са от Силистра. Вече са гостували на своите връстници в Икономическата гимназия. Снощи са учили стъпки на български хора. Днес гостуваха в общинската администрация. По време на срещата със заместниците на кмета Иво Андонов - Милен Пенчев и Пепа Денева и с ръководителя на дирекция "Икономика" Надежда Бобчева, младите французи получиха информация за историческите, културни и природни забележителности на Силистра. Пожелаха да разгледат Крепостта, резервата "Сребърна", Археологическия музей и Картинната галерия на живо. Домакинът на срещата Милен Пенчев поднесе подаръци - сувенири за спомен от Силистра и България.

Според г-н Божади има много общо между градовете. И френският, и българският град са разположени на реки, имат древна история, имат вече и свои "посланици" чрез учениците от двете училища. По думите на Дочка Милушева "младите хора от Базие и Силистра са извървели първите стъпки по моста, който може да бъде изграден от кметските управи на двата европейски града". Заместник-кметът Милен Пенчев благодари за предложението и обеща, че ще предаде посланието на кмета на община Силистра инж. Иво Андонов.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right