Приказка с щастлив край...по зафировски

Приказка с щастлив край...по зафировски

Регион: Главиница Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 1231
Приказка с щастлив край...по зафировски

Самодейните състави при НЧ "Христо Ботев - 1901" от с. Зафирово - формация "Младостта е в сърцата ни" (ръководител Николай Николов) и танцова формация "Пъстра китка" (хореограф Снежана Николова и корепетитор Николай Николов) участваха в IV-я Национален фолклорен фестивал "Кехлибарен грозд", който се проведе на 29 и 30 юни на откритата сцена в Градската градина на град Харманли. По заявка - участници с над 1 000 души.

Представянето им оцени жури в състав: председател акад. Петър Льондев - фолклорист; почетен председател: Розалина Гогова - етнограф и членове: доцц д-р Валентина Ганева-Райчева - фолклорист от Института по етнология и фолклористика към етнографски музей на БАН и Иван Иванов - хореограф на Представителен ансамбъл за песни и танци "Китна Тракия". В раздел "Обработен фолклор" журито присъжда Първа и единствена награда ("Златен медал") на формация "Младостта е в сърцата ни" при НЧ "Христо Ботев - 1901" с. Зафирово.

Зафировци съчетали успешното си представяне във фестивала с посещения на красиви кътчета на България, известните "Изворът на Белоногата" и "Гърбавият мост" в гр. Харманли, символа на Хасково - статуята н"Дева Мария с малкия Исус", издигнат на хълма "Ямача" и записан в Книгата на рекордите на Гинес; в Жеравна - родната къща на "певеца на Добруджа" Йордан Йовков и къщата музей на Руси Чорбаджи; в Котел - Галатонското училище, превърнато в музей със старинни и ръчно изработени килими и картини. Искрени благодарности на ръководителите Николай и Снежана Николови за техния професионализъм и всеотдайност, както и към спонсорите ЗК "Ген. Атила Зафиров" с председател Петко Петков и ЕТ "Агроекспрес" с управител Стоян Коцев", заявиха Марияна Лазарова и Величка Пейчева, съответно секретар и библиотекар в читалището на едно от най-големите села в община Главиница.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right