Мандрата в Ситово с втори Празник на животновъда

Мандрата в Ситово с втори Празник на животновъда

Регион: Ситово Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 6201

В България има десетки празници - национални и народни. Сред тях Гергьовден заема особено място - той е Ден на храбростта и Ден на животновъда. На този ден започва новата селскостопанска година. С право на този ден градове и села, фирми и производители, избират, за да празнуват. Най-голямото предприятие в община Ситово - Мандра "Ситово", за втора поредна година на Гергьовден организира празник, към който съпричастни стават всички от общината и от областта. Тази година мандрата в Ситово подпомага и първото издание на фестивала на мъжките вокални групи, което се проведе в предиобедните часове навръх празника на територията на спортния комплекс в центъра на селото.

Началото бе в 10 часа. Домакин на фестивала бе вокалната група от Ситово с ръководител общинският съветник Розин Георгиев, а организатор е общината, тъй като фестивалът премина под патронажа на кмета инж. Николай Неделчев. Общо 6 групи се включиха в първия по рода си фестивал в областта. От 16 часа бе същинският народен празник с участието на народните певици Петя Христозова и сестри Диневи, поканени от собственика на мандрата в Ситово г-н Муса Мусов.

"Мандрата в Ситово е от 2000 г. насам и е една от седемте в област Силистра с право на износ на млечни продукти в страните от ЕС", заяви за медиите г-н Мусов. Поне 150 са работните места, осигурявани от мандрата и от обслужващите я звена, което я прави един от най-големите работодатели в Крайдунавска Доабруджа. Над 100 тона мляко на ден се преработват в мандрата, за да се превърнат в сирене, кашкавал, айрян и топено сирене. Предстои в магазинната мрежа да влезе и прясно мляко на ситовската мандра. Млякото се изкупува от няколко съседни области: Добрич, Шумен, Разград, Търговище и Русе, реално от почти целия Североизток. Част от млякото идва и от 300 собствени животни. Фирмата произвежда и фураж за изхранването им.

"Керфур", "БИЛЛА" и СБА са сред най-големите вериги магазини, в които има от продуктите на ситовската мандра. Тя е и традиционен социален партньор на общината, тъй като подкрепя местния футбол, самодейците, а и Баскетболен отбор "Доростол" - Силистра с президент инж. Пенчо Ковачев. Предстои да влезе в действие и кухня за ползване от работещите в мандрата.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right