В Алфатар мечтаят за музей на алфатарската носия

В Алфатар мечтаят за музей на алфатарската носия

Регион: Алфатар Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 3074
В Алфатар мечтаят за музей на алфатарската носия

В Алфатар последната народна носия е от 30-40-години на 20 в., но има и по-стари носии. На едно от ревютата са показани 40 видове. Първата носия гребенската, предвид характерния "гребен" на главата. След това в Алфатар се заселват фамилии от Стралджа и те идват с ямболската носия.

По-нататък започва едно взаимстване между двата костюма - местния и тракийския. Във времето се променят елеците - от вълнени те стават атлазени, плюшени и кадифени. Роклите са прави, но се появяват веревните къдри най-долу с кадифици. Променя се и дължината. Алфатарската престилка взаимства "триъгълници" от двете носии, за да се получи смесеният съвременен вид. Не случайно на алфатарската престилка й казват, че е приказка без край.

В Алфатар за отбелязване се носят предимно тъмни забрадки - в тъмнокафяво, тъмнозелено и черно. В другите селища има бели, червени, розови. Тъмните цветове правят костюма по-стилен и по-силен, тъй като изпъква украсата на главата. Накитите са сребърни и са автентични. По главите има и китки. По пендарите от месинг има изписани годините 1894 и 1916 г. На практика оригиналните от злато се съхраняват вкъщи. Изображението е на Франц Йосиф (император на Австрия от декември 1948 г. и крал на Унгария до 21 ноември 1916 г.,по негово време Австрия се преобразува Австро-Унгария. Пендарите са лети в Австрия. Тези пендари ги наричат още "пендари с глави", защото има и с орнаменти, наподобяващи арабската азбука.

Характерно е още, че елекът на алфатарската носия е затворен и с двуредно закопчаване. Така фигурата на жената изглежда по-стройна, а ръкавите на ризата са от коприна, в съчетание с индийски памук, също оригинални - прилепнали по ръцете. Интересна е дантелата в края на ръкава - ръчна разработка, като е интересно, че не е плетена, а е правена с обикновена игла. На копчетата им казват "бомбета" и се зашиват отдолу. По елека има украса и от черен гайтан.

Ганка Пенчева, секретар на Народно читалище "Йордан Йовков" в Алфатар: "Мислили сме да създадем музей на алфатарската носия. По проект събрахме 40-те носии и вярваме, че ще бъдат интересни за бъдещите поколения. Оставяме снимков и видео материал. На втория етаж в читалището имаме зала, подредена за обучение на деца, провеждат се и открити уроци по тъкане върху стан."

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right