Главният архитект на община Силистра Антонина Огнева: "Хората трябва да знаят, че всяко строителство започва с издаване на разрешение за строеж"

Главният архитект на община Силистра Антонина Огнева: "Хората трябва да знаят, че всяко строителство започва с издаване на разрешение за строеж"

Регион: Силистра Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 836
Главният архитект на община Силистра Антонина Огнева: "Хората трябва да знаят, че всяко строителство започва с издаване на разрешение за строеж"

"Хората трябва да знаят, че всяко строителство започва с издаване на разрешение за строеж", това обясни главният архитект на община Силистра Антонина Огнева на извънредна пресконференция днес. Тя бе свикана по повод принудително съборената къща на Олга Кулева и Тодор Иванов на 12 април в Силистра по решение на Върховния административен съд и по заповед на регионалната дирекция за строителен контрол.

В срещата с журналистите участваха още заместник-кметът по устройство на територията инж. Веселин Андреев и потърпевшата Кулева. Присъстваха общински съветници. Покана бе отправена и към ръководителката на силистренското поделение на строителния контрол Надя Кирова, която не дойде поради ангажименти.

Случаят на силистренката Олга Кулева бе припомнен в хронология. През 2007-ма година семейството без разрешение за строеж започва реконструкция на сградата, граничеща с друг имот. До дни срещу тях постъпва жалба от съседи в РДНСК. Извършителите на строителството веднага изискват от общината виза за проектиране, проектират бързо и проектът им получава одобрение от експертен съвет. Но това, което продължава да спира вече 4 години издаването на разрешение за строеж, е липсващото съгласие на съседите. Водни са спорове, вкл. и съдебни, извършени са проверки от прокуратура, проверки от ДНСК. Случаят стига до Върховния административен съд, който постановява, че домът на Олга Кулева е незаконен строеж и трябва да бъде съборен. На 12 април акцията е проведена. Семейството е изведено от къщата. Общината е задължена да съхранява имуществото им и дотам, обясни Веселин Андреев.

"Това което общината е можела да направи в законно установените срокове го е направила, дори предсрочно", подчерта още арх. Огнева и допълни: "Основно хората трябва да знаят, че едно строителство започва след издаване на разрешение за строеж и при наличие на строителни книжа. Ако теренът за строеж е в съсобственост, е необходимо съгласие от съсобственика, изразено в договор за строителство. А при строителство на граница, какъвто е случая, при ниско етажно строителство, е необходимо да се изиска съгласието от съседите. Подобни спорове често се случват, обясниха специалистите, но обикновено се стига до споразумение между съседите и се получава съгласие. Редки са случаите, когато нещата ескалират и се стига до разрушаване на нечий дом. "На никого не пожелавам три пъти да строи покрив и два пъти къща заради съседи", с болка коментира Олга Кулева.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right