Балет "Аксел" с четири награди от "Танцуваща река" в Русе

Балет "Аксел" с четири награди от "Танцуваща река" в Русе

Регион: Ситово Категория: Спорт Публикувано: Прегледи: 675
Балет "Аксел" с четири награди от "Танцуваща река" в Русе

Модерен балет Аксел към ОДК - Силистра с хореограф Адриана Мумджиева спечели четири награди на VII-ия Международен танцов фестивал Танцуваща река.

Фестивалът с конкурсен характер се състоя на 6ти април 2013 година в град Русе. Организатори на събитието бяха Държавна опера - Русе, Общински младежки дом Русе и Сдружение Импулс. В продължение на 9 часа общо 21 състава от България и Румъния демонстрираха своите танцови умения и наелектризираха публиката с атрактивни и прецизни изпълнения. На сцената в Операта излязоха над 500 малки и големи танцьори, които представиха общо 127 танца. Участниците се състезаваха в три възрастови групи разделени в четири категории - соло, дует, малка група и голяма група. В тазгодишното издание на фестивала Румъния показа стабилно присъствие с общо шест състава от градовете Питещ, Каракал (2 състава), Крайова (2 състава), Джурджу. България беше представена от Русе (4 състава), Варна (3 състава), Горна Оряховица (2 състава) и от по един състав от Разград, Велико Търново, Троян, Попово, Лясковец и Силистра. Изключително високо ниво и много добра подготовка показаха всички участници, което доведе до голяма конкуренция за призовите места. На финала всички хореографи бяха поканени на сцената и приветствани с бурни аплодисменти от препълнената с публика и участници зала. С този жест им бе засвидетелствано уважение за труда и любовта, които са вложили за да направят този фестивал възможен.

Балет Аксел, чието участие в Танцуваща река се превърна в традиция, за четвърта поредна година представи достойно град Силистра и България на елитния фестивал. За отличното си представяне силистренската школа по модерен балет бе отличена с общо четири награди:

• първо място в първа възрастова група в категория малка група за танца Мъжки момичета;

• второ място за чувственото соло Разказ за една любов на Мирослава Няголова в трета възрастова група;

• трето място в трета възрастова група в категория "голяма група" за арабския танц Черно злато;

• специалната награда за Най-проспериращ състав получи балет Аксел за цялостното си представяне на фестивала.

За своето участие във фестивала всички момичета от балета получиха поименни почетни грамоти.

С четиридесет и една чаровни балерини на възраст от 7 до 18 години балет Аскел взе участие в седмото издание на Танцуваща река. Силистренската школа се състезава и в трите възрастови групи в категории соло, малка група и голяма група като представи общо десет изпълнения. Хореографът на балета Адриана Мумджиева беше подбрала танци от най-новия репертоар на школата, разучавани през учебата 2012/2013 година. Голяма част от тях направиха своя дебют пред публика именно на сцената на Танцуваща река. С прекрасна хармония между танц, музика и сценични костюми изпъкваха изпълнененията на Аксел. Малки и големи балерини се представиха отлично предизвиквайки вълна от аплодисменти след всяко свое излизане на сцената.

За най-малките балеринки на Аксел, взели участие в Танцуваща река, това беше първа конкурсна изява. Прекрасно настроение и заряд носеха техните танците Танцувай с мен и В ритъма на рока, изпълнени с голяма динамика и в пълен синхрон.

Гордост за Силистра стана групата от по-големи балерини на школата, чието перфектно изпълнение на модерния танц Мъжки момичета донесе заветното първо място и голямо признание за балет Аксел. За втория си танц грациозните момичета се превъплътиха в изящни, завлядяни от нежна меланхолия, Навиващи се кукли, които пренесоха публиката в един приказен свят.

image

Чаровниците на Аксел от втора възрастова група взривиха настроението в залата с темпераментно изпълнение на латино танца Почувствай ритъма. Под звуците на съчетание от мелодичен рок и нео метъл те представиха втория си танц Болка, където демонстрираха сложна хореография и майсторство на изпълнението.

image

За пръв път в репертоара си за Танцуваща река школата по модерен балет включи и солови изпълнения. Чувстеният Разказ за една любов на Мирослава Няголова и тъжното любовно Сбогуване на Михаела Аврамова затвърдиха уникалния стил на хореографа на балета Адриана Мумджиева.

Най-големите балерини на Аксел се представиха с магнетичен арабски танц Черно злато. Хипнотизиращите движения на тела и воали омайваха от сцената, подчертавани от ръчно изработени костюми с оригинална орнаментика. Вторият танц на групата, наречен В търсене на светлината, бе в ритъма на арт рок и нео соул, съчетаващ динамична и модерна хореография, представена с много чувство и дълбочина.

Танците на балет Аксел, взели участие в тазгодишното издание на Танцуваща река, заедно с много други, могат да бъдат видяни на големия концерт, който школата подготвя по случай Международния ден на балета. Концерът ще се състои на 19 април 2013 година на сцената на Драматичния театър. Входът ще е свободен.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари