В Гарван бедните не са "кръпка на обществото"

В Гарван бедните не са "кръпка на обществото"

Регион: Ситово Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 668
В Гарван бедните не са "кръпка на обществото"

На снимката: отпред е дългогодишният кмет Никола Братоев, зад него са Иван Добрев - вляво, председател на ЗК "16 декември" и Димитър Драганов, кмет на село Гарван

В Силистрнеското село Ситово засега е последният случай, в който изпаднал в крайна нищета българин се подпали, за да се освободи от проблема си, давайки сигнал на обществото, че се увеличава броят на нуждаещите се от помощ.

Как местните общности успяват да тушират напрежението сред хората, за да не се превърне самозапалването в небивала самоубийствена пандемия? Този въпрос си задават в крайдунавското село Гарван още преди 2-3 години, за да не се превърнат хората в социална беда в "кръпка на обществото". В селото живеят около 300 души, сред които местно население, 7-8 семейства от Англия, Русия, Полша и Австралия, както и 20-30 представители на ромския етнос, работещи предимно в кооперацията.

"Близо 20 души от най-бедните получават всеки ден по един хляб подарък от кооперацията за гаранция, че ще имат какво да сложат на масата", твърди председателят на кооперацията Иван Добрев.

От съветите на диетолозите дългогодишният учител и настоящ кооперативен шеф научил, че пшеничният хляб осигурява най-важните хранителни вещества за наситата и здравето на човека. Друга част от инвалидите и бедните в Гарван са към социалния патронаж към община Ситово, а наскоро също на бедняци от БЧК са раздадени по над 80 кг хранителни продукти. "Над 20 са семействата, подпомагани с паричен ресурс от държавата за отопление, а 10 души са приети във временните социални програми", допълва картината кметът Димитър Драганов.

"За нова година местният Клуб на инвалида и пенсионера, заедно с читалището и кметството спасихме от студ и глад мъж и жена, които бяха върнати на село от държавна лудница, където прекараха известно време", разказът за покъртителната история на гарванско семейство, съпрузите в което са с психични проблеми е на 82-годишния дългогодишен кмет в близкото минало Никола Братоев. Членовете на клуба събрали храна, туршии и компоти, които дарили на съселяните си. Кооперацията осигурила дървата, а по-богат гарванец дарил печка, за да се топлят с нея. Според Братоев в селото са се появили и мърморани, несъгласни да участват в помощта за бедните, но се оказали единици и постепенно ропотът им затихнал като ехо.

73-годишната бивша тъкачка и шивачка Мария Узунова е приютила в къщата си 60-годишния самотник Петър Петров, бивш строител, за да си бъдат в едно домакинството. Двамата са от хората, които имат по хляб и половина на ден, които получават от магазина. За медиите тя и той казаха: "Двамата си помагаме по бедност. Освен хляба вече слагаме и по три манджи от социалното предприятие в Ситово."

image
Петър Петров и Мария Узунова

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари