В Зафирово възстановиха паметник на загиналите във войните

В Зафирово възстановиха паметник на загиналите във войните

Регион: Главиница Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 1526
В Зафирово възстановиха паметник на загиналите във войните

Кметът Ангел Ангелов пред обновения паметник

В чест на отминалата 90-годишнина от смъртта на генерал Атила Зафиров в силистренското село Зафирово се събира Инициативен комитет, за да събере средства за ремонт на паметника на загиналите във войните, съобщи кметът на селото Ангел Ангелов. През Първата световна война Атила Зафиров командва Трета бригада на Първа пехотна софийска дивизия и се отличава в боевете срещу румънската Девета дивизия при село Сарсанлар, което през 1942 г. е преименувано на Зафирово. В обозримо бъдеще ще има барелеф на генерала, изработван от скулптора Георги Жеков.

Историческите музеи в Силистра и Тутракан са партньори на кметството и на ИК за възстановяване на буквите върху паметника с имената на загиналите в няколко войни - Балканската, Първата и Втората световни войни, тъй като предишните са изпадали. Надписите са върху гранит и са изработени от бившия баскетболен национал Валери Марков, който също е от най-големия крайдунавски град на Добруджа. Председател на ИК е Петко Петков, председател на кооперацията и общински съветник в Главиница. Бившият кмет на някогашната община Зафирово Митко Иванов също е съпричастен към комитета с касиер офицера от резерва полк. Добрев.

С 2 100 лева е била захранена първоначално касата на инициаторите на благородното дело. Те се надяват Общинският съвет в Главиница да гласува още 1 000 лева, а ако средствата не достигнат ще се търсят други приходоизточници. Паметникът е изграден през 1986 г. Официалното откриване на новия му вид е на 1 юни 2013 г. с програма и заря в навечерието на Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right