В обозримото бъдеще предстои: ЦРД + ЦУТНТ = 1 сграда

В обозримото бъдеще предстои: ЦРД + ЦУТНТ = 1 сграда

Регион: Силистра Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 649
В обозримото бъдеще предстои: ЦРД + ЦУТНТ = 1 сграда

* Извънучилищните звена - трънчето в бюджета на община Силистра 2011 г.

През март - април на заседание в ОбС - Силистра ще стане ясно какво предлага администрацията на община Силистра относно бъдещото събиране в една сграда на сегашните най-големи извънучилищни звена Център за работа с деца (ЦРД) и Център за ученическо и научно-техническо творчество (ЦУНТТ). Категорично било становището, утвърдено от разширена консултативна работна среща с участието на всички заинтересовани страни: бъдещето е в "1 общ център" на двете звена. Заедно с Ученическата спортна школа (УСШ) и Ученическата обсерватория, те са общо 4-те звена за извънучилищни дейности в община Силистра, финансирани чрез 14-те лева, давани от държавата за подобен род възпитателни занимания. За участие в работата на чиито форми се твърди, че се включват 2098 деца от Силистра и двете най-големи села Айдемир и Калипетрово. При това в отсъствието на нормативна база за провеждането им, тъй като няма съвременни разпореждания от Министерството на образованието.

Кое е новото в работата на администрацията и извънучилищните звена в момента? Работи се по осчетоводяване на всички дейности по преместването на ЦРД в сградата на ЦУНТТ, тъй като предварителните сметки (46 хил. лева) изглеждат прекалено невъзможни да се покрият с пари от общината, за да се осъществи проектът. При това в условията на дефицит от 116 хил. лева, неразплатени за м.г. към 4-те звена. Малко над 100 хил. лева са разчетените в бюджета средства за тях за настоящата календарна година (заплати, издръжка, дейност и пр.). От няколко месеца е в ход и събирането на пари от участниците в клубните форми: за м. декември 575 лв. са събрани в УСШ, 130 лв. В ЦРД и 428 лв. в ЦУНТТ. По събраните суми се съди, че самите звена вървят към саморедукция, т.е. ще се потвърди резултатът от проверките, че е различен (т.е.-по-малък) истинският от декларирания брой на децата, посещаващи часовете в звената. Особено недостатъчно е включването в тях на ученици в най-горния курс на обучение, тъй като за тях няма предложения, които да им се струват съвременни и атрактивни. "Бъдещето е и в динамиката на наетия училищен персонал в 4-те звена", коментират перспективата в администрацията.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари