В Нова Черна жалят по унищожения семеен бизнес

В Нова Черна жалят по унищожения семеен бизнес

Регион: Тутракан Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 1516
В Нова Черна жалят по унищожения семеен бизнес

Над 100 саксии е приютил в кабинета си кметът на село Нова Черна, за да ги запази от студа през зимата

Село Нова черна е сред най-големите населени места в община Тутракан и се намира на главния път Силистра - Русе. В него живеят около 1 900 души, представители поне на три етноса. И преди, и сега земеделието е основният поминък. Крави, овце и свиневъдство са били трите кита на икономиката в селото в близкото минало. От 350 преди обаче кравите вече са само 20, тъй като семейният бизнес е унищожаван в продължение на години. Преди е имало 2 000 овце, сега са останали 200 в цялото село, а някога с отглеждането им са били ангажирани поне 20% от работещите в Нова Черна. "Като си идват от Турция, нашите изселници колят по две овце и ги консервират, за да си хапват от екологично чист роден продукт", твърди кметът Нехат Ебазер. Той е трети мандат и заявява: "Не се крием от дилемата, че сме в криза и се мъчим да решаваме проблемите в движение".

Голям е приносът на отрасъл тютюн във възможността хората да си изкарват хляба с труд. Поне трима са големите производители на тютюн в селото - Димитър Филев, Цветан Филев и Радослав Борисов. Дори не достига работна ръка, поради което с превоз се водят работници от село Звънарци, тъй като има и по-малки производители с по 20-50 дка. Наскоро Цветан Филев като председател на Националната асоциация на производителите на тютюн наскоро е бил в Брюксел, за да защитава производството му и в следващия програмен период.

В селото все още има от старата инфраструктура - магазини, читалище, училище. Общината в Тутракан била добронамерена към Нова Черна и през 2012 г. селото е сред тези, в които са разпределени най-много пари за капиталови разходи. Наскоро са подменени дограмите в кметството и в училището. То е голямо и е стигало до капацитет от близо 500 души при около 3 000 души население. Над 350-400 души от новочерненци работят в чужбина. Изкараните там пари хората все още връщали на село, поради което в Нова Черна има строителство на къщи. Селото е сред тези в общината, където няма кооперация, тъй като частните земеделски арендатори се оказали по-предприемчиви и на практика те обработват земята.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right