Честита българска нова година!

Честита българска нова година!

Регион: България Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 343
Честита българска нова година!

На 21 декември с настъпването на Зимното слънцестоене според прабългарския календар идва новата година

Според прабългарския календар, който по мнението на експертите е по-точен от този на древните маи, утре - на 21 декември, с настъването на Зимното слънцестоене, настъпва и новата година. През тази нощ, най-дългата в годината, древните българи са се подготвяли да приветстват раждането на новото слънце. Празникът започвал по здрач преди деня на Зимното слънцестоене. В древността един от най-важните ритуали е бил запалването на огън на открито. Този свещен огън се палел, за да дари сила и живот на Слънцето, за което се смятало, че се преражда в деня на Зимното слънцестоене. Навсякъде се окачвали светилници, които имали за цел да помогнат на слънцето в новата му фаза на растеж.

Как да спазите тази древна българска традиция?

Можете да украсите дома си с вечнозелени растения, елхови клонки, зеленика, бръшлян, розмарин, хвойна или имел - символи на живота, в това време на тъмнина и студ. Внасянето в къщата на джел, имел или елхово клонче през времето на празника донася същността на природата и на необятната вселена, като освежава енергиите на дома ни и напомня за продължаващия растеж и живот на земята. Цветовете, с които домът ви ще оживее, са червеното и зеленото.

Размяната на подаръци не е от вчера - древните българи също са го правили, но влагали в този акт далеч по дълбока символика от нас. Подаръкът означавал, че отдаваш част от вътрешната си красота другиму и е чест както за даряващия, така и за получаващия. Подаръците, разменяни по това време на годината, символизират мъдростта и интроспекцията върху отминалите месеци. Всичко, което идва в живота ни, е подарък и, когато настъпи време да ни напусне, трябва да го оставим да си иде, като го изпратим с блогодарност. Така както предците ни са изпращали с благодарност годината.

Запалете свещи - те символизират завръщането на слънцето. Използвайте червени или червеникавокафяви свещи, които да донесат богатство и щастие през настъпващата година. Очертайте от едната им страна греещо слънце и оградете основата на свещника с клонки от вечно зелени растения. Така украсени, те могат да се поставят на трапезата при залез слънце и да горят, докато изгаснат сами.

Какво да сготвите за празника: варено жито, варена царевица, питка с мая, фасул чорба, направено през есента вино, с което да отдадем почит на енергиите от отминалата година.

Украсете трапезата с венец от зеленика или елхови клонки, портокали, ябълки, орехи, изсушени розови пъпки и парчета канела и сушени ябълки, които да внесат своята билкова ароматна магия в дома ви.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари